Dačić i Tači: Postignut napredak

I nakon sedme runde pregovora Beograda i Prištine nije postignut dogovor. Ostvaren napredak, saglasni su Dačić i Tači. Pregovori se nastavljaju 2. aprila.

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2013.

23:01

Default images

Sedma runda dijaloga Beograda i Prištine je završena nakon skoro 12 sati.

Prvi pu, na zajedničkoj konferenciji su se obratili premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.

Premijer Dačić se zahvalio na saradnji Ketrin Ešton i na njenom posredovanju u dijalogu, kao i što je provela svoj rođendan u pregovorima sa njima.

"Ovo je bio jedan težak dan", kazao je Dačić napominjući da je razgovarano o pitanju koje Srbiju opterećuje decenijama. Dačić je na samom početku naglasio da je on bio taj koji je predložio zajedničku konferenciju za novinare.

"Srbija je opredeljena i privržena dijalogu, to ne radimo zbog datuma, već zato što želimo da rešimo ovaj problem", kaže Dačić.

"Treba uložiti mnogo truda i uvažiti interese i jedne i druge strane", rekao je premijer Srbije i ponovio da je zajednica srpskih opština, onako kako je Srbija predlaže, prema njegovom mišeljenju, najbolje rešenje.

"Ne mogu da kažem da smo ni blizu ni daleko od dogovora, jer u svakom momentu se pogled na to gde se nalazimo menja...I dalje postoje neke razlike - što se tiče nadležnosti i ovlašćenja. Ali, moram da kažem da smo nakon ovih sedam susreta izgradili odnos da iznalazimo rešenja i rešavamo ona teška pitanja koja niko pre nas nije rešavao. Srbija ne želi da kupuje vreme niti da igra bilo kakve igre. Mi vremena nemamo, ne zbog datuma, već zbog toga što moramo da rešavamo probleme kako bismo doveli naš narod i državu da živi kao i sav ostali svet. I zato, mislim da smo i danas ostvarili izvestan progres, bez obzira što smo imali više faza, teških delova", rekao je Dačić izrazivši optimizam u očekivanju da će doći do rešenja u narednom periodu.
Foto: Tanjug
On je rekao da je ovo prvi put da EU ne postavlja ulitimatume i papire, "već nas tera da sami dođemo do rešenja". "Ako želimo rešenja, moramo doći do kompromisa", ocenio je srpski premijer.

Kako javlja novinarka B92 iz Brisela, premijer Dačić, nakon konferencije, nije davao dodatne izjave novinarima.

Nakon premijera Dačića obratio se i premijer Kosova Hašim Tači, koji je takođe ocenio da je ostvaren izvestan napredak. On se saglasio sa srpskim premijerom da "nisu ni blizu ni daleko od rešenja", ali je ocenio današnje pregovore kao "konstruktivne".

"Očekujemo da u narednim danima dođemo do rešenja o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, pre svega u severnoj Mitrovici. Mi takođe želimo slobodu kretanja, vladavinu zakona i razvoj demokratskog društva", rekao je Tači. On je rekao da su Srbija i Kosovo na dobrom putu da postignu dobrosusedske odnose.

"Naši narodi su izgubili mnogo vremena", rekao je on osvrćući se tom prilikom na, kako je rekao, ceo prethodni vek. "Tokom ovih šest meseci postigli smo značajan uspeh, koji je pre samo godinu dana bio nezamisliv", ocenio je kosovski premijer.

Dogovor Kosova i Srbije znači i stabilnost u regionu, rekao je Tači i istakao da će Priština biti posvećena tom dijalogu, stabilnosti i miru, kao i svom putu ka EU.

Podsetimo, dvojica premijera će o ovoj temi pričati i pred Savetom bezbednosti UN za dva dana.

Kako je na svom nalogu na Tviteru objavila portparolka Eštonove, Maja Kocijančič: "Pres konferencija se završila rukovanjem Dačića i Tačija".

Eštonova: Ovog puta blizu rešenja, "zaključak" 2. aprila

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je kratko, na samom početku konferencije, rekla da očekuje da će do zaključnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine doći na završnom sastanku 2. aprila. "EU pruža punu podršku Beogradu i Prištini i odaje priznanje premijerima na duhu otvorenosti i odlučnosti da se dođe do konačnog rešenja".

Eštonova smatra da se u dijalogu "došlo veoma blizu rešenja i da je sada vreme za konsultacije".

Ona je, na početku konferencije, istakla da se razgovaralo o teškim pitanjima vezanim za sever Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

194 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: