"Uvek za to da Vučić bude premijer"

Naprednjaci će uvek insistirati na tome da Aleksandar Vučić postane premijer, izjavio je za “Danas“ potpredsednik SNS-a Igor Mirović.

Izvor: Danas

Četvrtak, 21.03.2013.

19:49

Default images

Mirović kaže da će sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke biti održana krajem marta, ali da zbog ozbiljnosti tema o kojima će se razgovarati još nije određen tačan termin. Jedna od tema biće eventualna rekonstrukcija Vlade Srbije ili inicijativa za nove izbore, najavljuje on.

Prema rečima potpredsednika naprednjaka, moguće su tri opcije - pun kontinuitet Vlade s nekim manjim promenama u sastavu, ozbiljnija rekonstrukcija s promenom većeg broja ministara i iz drugih stranaka koalicije, ali i prevremeni parlamentarni izbori.

Sve tri mogućnosti su teoretski i praktično moguće i sprovodive u ovoj godini, ističe Mirović u razgovoru za “Danas“.

“Rano je govoriti za koju opciju ćemo se opredeliti, a nakon analize svih informacija ponudićemo koalicionim partnerima jednu od tri pomenute mogućnosti. Mnogo faktora će uticati na odluku koju želimo da donesemo“, navodi on.

Kada je reč o eventualnoj promeni na najvišem mestu u Vladi, Mirović kaže da će naprednjaci uvek insistirati na tome da predsednik SNS-a Aleksandar Vučić postane premijer.

“To naše opredeljenje je trajno i ne treba da predstavlja novost ni za koga, jer je to uobičajeno u demokratskoj praksi, pre svega zato što imamo najveći broj poslanika i najveći broj članova Vlade. Da li će se to pitanje otvoriti u razgovorima o rekonstrukciji, sada ne mogu da vam kažem. Uostalom, ne zavisi sve od nas“, kaže on.

Odgovarajući na pitanje zašto naprednjaci nisu insistirali na tome pre sedam meseci, kada je formirana Vlada Srbije, već su premijersko mesto prepustili Ivici Dačiću, Mirović kaže da su se u međuvremenu okolnosti promenile.

“Postoje dva faktora zbog kojih mi to pitanje sada kandidujemo, a to su kontinuirani rast rejtinga SNS-a i rast ličnog Vučićevog rejtinga. Ali mi ne gradimo odnose s koalicionim partnerima na bazi ultiumatuma i naloga. Nešto što se kandiduje kao tačka za dijalog ne može pokvariti odnose u koaliciji“, tvrdi on.

Mirović je ponovio da vojvođanski premijer Bojan Pajtić treba da podnese ostavku i da u pokrajini treba da se ide na vanredne izbore jer je, kako kaže, aktuelna vlast izgubila legitimitet.

Što se tiče vlasti u Beogradu, Mirović kaže da su naprednjaci i do sada analizirali rad vlasti u glavnom gradu, te da očekuje da usled insistiranja velikog broja članova Gradskog odbora SNS-a, pitanje promene vlasti u Beogradu bude tema i naredne sednice Glavnog odbora SNS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: