Obama: Iranu se ne može verovati

Predsednik SAD Barak Obama stigao je u prvu posetu Izraelu otkako je na toj funkciji, bez nove inicijative o pregovorima Izraela i Palestine, javlja Rojters.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.03.2013.

00:59

Default images

"U našem fundamentalnom bezbednosnom interesu je da budemo uz Izrael", poručio je Obama po dolasku.

Predsednik Izraela Šimon Peres, koji je dočekao Obamu na aerodromu u Tel Avivu, pozdravio je "nepokolebljivu podršku" SAD Izraelu. "Hvala vam za ono što ste, hvala za ono što radite. Svet bez Amerike bio bi tamniji svet", rekao je Peres.

Obama je svoj govor počeo na hebrejskom, rekavši "da je dobro biti ponovo u Izraelu" i dodao: "Mi stojimo zajedno, jer delimo zajedničku priču".

On je odmah po dolasku naglasio da je posvećenost SAD bezbednosti jevrejske države čvrsta kao stena.

"Vidim ovu posetu kao mogućnost da se ponovo potvrdi nesalomiva veza između nasih nacija, da se ponovo istakne nepokolebljiva posvećenost bezbednosti Izraela i govori direktno narodu Izraela i vašim susedima,” rekao je američki lider na dočeku na aerodromu, izrazivši uverenje da je savezništvo s Izraelom "večno, zauvek".

Predsednik SAD rekao je Peresu da Izrael neće imati "većeg prijatelja od Sjedinjenih Država" u traganju za mirom na Bliskom istoku.

Posle sastanka Obama je rekao da će ono na čemu dve zemlje saradjuju dati deci u regionu šansu da rastu u bezbednosti, miru i prosperitetu.

Peres je rekao da Izrael veruje u politiku SAD za sprečavanje Irana da proizvede nuklearno oružje. Izraelski predsednik je rekao da je Iran najveća opasnost za bezbednost Izraela, ali je ukazao i na pretnje palestinske organizacije Hamas koja vlada u Pojasu Gaze, kao i na opasnost od organizacije Hezbolah u Libanu.

SAD su obećale da će sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje, ali se zalažu za diplomatsko rešenje a ne za vojnu intervenciju.
Foto: Beta/AP
Obama je posle sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao novinarima da SAD "preferiraju" diplomatsko rešenje iranskog pitanja, ali je dodao "da su sve opcije na stolu" ako diplomatija zakaže.

On je ukazao da dosadašnje iransko ponašanje nagoveštava da se toj zemlji ne može verovati.

Netanjahu je naveo da mada ceni američke napore da diplomatijom i sankcijama "pomrse račune" Teheranu kada se radi o nuklearnom oružju, ta sredstva, kako je istakao, "moraju da budu praćena jasnom i kredibilnom pretnjom vojne akcije".
Foto: Beta/AP
Obama i Netanjahu su se međutim složili da ne postoji dovoljno obaveštajnih podataka o Iranu.

Obama, koji je danas doputovao u prvu posetu Izraelu u svojstvu predsednika, rekao je da je siguran da je mogao da stvari učini drugačije kada se radi o Bliskom istoku.

Predsednik SAD je, međutim, ocenio da je uspostavljanje mira u regionu "stvarno teško rešiv problem", koji postoji već više od 60 godina.
Barak Obama i Bendžamin Netanijahu (Foto: Beta/AP)
Obama je takođe naveo da to što tokom njegovog prvog predsedničkog mandata nije postignut sporazum izmedju Izraelaca i Palestinaca ne znači da je on "nekako zabrljao".

Kada se radi o navodima da je u napadu na jedno selo u severnoj sirijskoj provinciji Alepo korišćeno hemijsko oružje, Obama je rekao da "duboko sumnja" u tvrdnju režima sirijskog predsednika Bašara el Asada da pobunjenici stoje iza toga.
Obama i Netanijahu (Foto: Beta/AP)
I Asadova vlada i sirijski pobunjenici optužili su jedni druge da su koristili hemijsko oružje u tom napadu koji se desio u utorak ujutru.

Obama je naveo da je dosadašnja američka politika da ne interveniše vojno ili naoružava sirijske pobunjenike bazirana na njegovoj želji da problem reši sa svetskim partnerima.

"Svetski je problem kada desetine hiljada ljudi biva ubijeno, uključujući žene i decu", rekao je Obama.
Aktivisti Amnesti internešenela kaèe transparent ispred Ambasade SAD (Foto: Beta/AP)
Ranije danas, odmah posle svečanog dočeka, Obama je obišao obližnji hangar u koji je doneta baterija protiv raketnog sistema "gvozdena kupola".

Taj sistem izgradile su izraelske kompanije, uglavnom novcem SAD. Izraelska vojska ističe da je presreo više od 400 raketa, ispaljenih iz pojasa Gaze na izraelske gradove.

Američki zvaničnici nastojali su da umanje očekivanja od ove posete, a poznavaoci prilika ističu da je ona više simbolična nego suštinska. Iranske nuklearne ambicije i rat u Siriji su glavne teme razgovora s izraelskim zvaničnicima.
Obama stigao na aerodrom (Foto: Beta/AP)
Obama je uoči posete rekao da namerava da "sasluša", a ne da pokrene mirovnu incijativu. Izrael je u poslednje vreme više preokupiran nestabilnošću na Bliskom istoku nego povratkom za pregovarački sto.

Obama je stigao u Izrael dva dana nakon inauguracije nove, 33 izraelske vlade, u kojoj su mnoge pristalice širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što je glavna prepreka obnovi diplomatskog procesa.

U međuvremenu, američki državni sekretar Džon Keri sastao se sinoć u Jerusalimu s Netanijahuom i njegovim specijalnim izaslanikom Isakom Molhom. U središtu razgovora bili su napori da se obnove mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca koji su u zastoju od septembra 2010. godine. To je inače drugi sastanak Kerija i Molhoa od kako je Keri preuzeo funkciju u Stejt depertmentu pre nekoliko nedelja.

Obama će odsesti u prestižnom hotelu "Kralj David" i iz svoje sobe će moći da posmatra lajtšou na zidovima starog grada tokom cele posete, prenosi AFP.

Jerusalim je već nedeljama zahvaćen "obamamanijom", koja je počela kada je Netanijahuova kancelarija na Fejsbuku pokrenula takmičenje za zvaničan logo posete. Pobedila je poruka "Nesalomivi savez", ispisana ispod dve isprepletene zastave zemalja saveznica.
Protest Palestinaca uoèi dalaska Obame (Foto: Beta/AP)
I američka ambasada uključila se u pripreme i najavila prikazivanje filma "Dobro došao Obama", koji je snimljen širom Izraela uz pomoć izraelskih građana.

Portparol izraelske policije Miki Rozenfeld izjavio je da će se o bezbednosti tokom Obamine posete brinuti 15.000 policaajaca u Jerusalimu , odnosno da će 5.000 njih biti na dužnosti svakoga dana. On je rekao da je to najveća policijska operacija posle posete Džordža Buša Jerusalimu 2008. godine.

Načelnik za operacije u izraelskoj policiji general Nisim Mor naglasio je da su bezbednosne snage spremne na razne pretnje, da smene traju 12 sati i da su svi godišnji odmori odloženi. Policija navodno čini sve da posledice te komplikovane posete što manje osete građani, ali navodi da se to ne može sasvim izbeći.

A dok su se u Izraelu spremali za doček predsednika SAD, Palestinci su protestovali, cepajući postere sa likom Obame, a mnogi su se sukobili i s policijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: