"Koštunica radio kao Milošević"

Crnogorski premijer Milo Đukanović je izjavio da mu je savest čista, pogotovo otkad u protokolarnim aktivnostima ne mora da pruži ruku Vojislavu Koštunici.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.03.2013.

17:38

Default images

Posle optužbi na račun Vojislava Koštunice, koga je doveo u vezu s ubistvom novinara Duška Jovanovića, kao i reagovanja lidera opozicione Demokratske stranke Srbije, crnogorski premijer Milo Đukanović je odgovorio Koštunici da "mirno spava" i da mu je "savest čista".

Đukanović je, povodom reagovanja Koštunice na optužbe crnogorskog premijera, da je lider DSS-a i nekadašnji predsednik SRJ odgovoran za ubistvo Jovanovića, glavnog urednika “Dana”, rekao da se u Crnoj Gori “digla kuka i motika" da brani Koštunicu.

“Vrlo mirno spavam. Savest mi je čista, pogotovo otkad u protokolarnim aktivnostima ne moram da pružim ruku Vojislavu Koštunici'', rekao je Đukanović u crnogorskom parlamentu.

Koštunica je prethodno u izjavi podgoričkom “Danu” ocenio da su Đukanovićeve optužbe “monstruozne, mračne i podmukle", poručio da su njemu ruke čiste i da mirno spava, a crnogorskog premijera je pozvao da javnosti kaže da li su njegove ruke čiste i savest mirna.

Najpre je Đukanović izjavio da je Jovanovića ubio "onaj ko ga je najviše koristio dok je bio živ" i da je on bio "poslodavac i Jovanovića i (predsedničkog kandidata Miodraga) Lekića i onaj isti koji nosi politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića i onaj koji je svojom politikom onemogućavao Srbiji da stane na evropski put, i koji je svojim destrukcijama pred Briselom pokušavao Crnu Goru da omete na njenom evropskom putu“.

On je ponovo uputio ptužbe Koštunici, a na pitanje ima li novih saznanja o ubistvu Jovanovića, kao i da li bi o tome pričao pred istražnim organima, rekao da sve što govori, govori javno, navodeći da je spreman da pruži maksimalan doprinos radu svakog državnog organa.

“Ko god hoće time da se bavi. Pa naravno, ja sam ozbiljan čovek. Ne mislite valjda da bi se ja služio ovakvim optužbama da bih konstruisao na nečiji račun. Ne. Ja o ovome mislim ono što mislim i spreman sam da svakom državnom organu koji se time bavi ponovim ovo što sam sada kazao”, rekao je Đukanović i dodao da je to više nego dovoljno od njega.

Navodeći da je pročitao reagovanje Koštunice i, kako ih naziva, njegovih sledbenika u Crnoj Gori koji, kako smatra, “i dalje očigledno očekuju da ih on svojom minornom ulogom na srpskoj političkoj sceni može zaštiti”.

“Drago mi je da se on prepoznao u onome što sam govorio na konferenciji za štampu. Zajednički možemo zaključiti da je demantovao sve, sem ono što je trebalo. On nije ni pokušao da demantuje da je u ulozi predsednika SRJ, ne samo nasledio Slobodana Miloševića, nego po istoj formuli rabio ono što su bezbednosno-obaveštajne strukture Vojske Jugoslavije (VJ). O tome sam govorio kada smo razgovarali u parlamentu, o tome ko bi se morao osećati odgovornim za ubistvo Duška Jovanovića”, rekao je Đukanović.

Premijer se obrušio i na list “Dan” rekavši da je tokom bombardovanja besplatno deljen u kasarnama VJ “kao izvor patriotskog nadahnuća u Miloševićevom privatnom ratu protiv međunarodne zajednice”.

“Da li treba da vas podsećam da je 'Dan' dobio besplatnu štampariju iz saveznih robnih rezervi i besplatno dobijao hartiju za štampanje novine, što nije bilo karakteristično ni za jednu drugu novinu? Zašto nije 'Pobjeda', 'Politika', 'Blic' deljen besplatno VJ, nego 'Dan?'”, rekao je Đukanović.

“E ja o tome govorim, kada govorim o odgovornosti Vojislava Koštunice. Ako je Slobodan Milošević, kao njegov prethodnik, tu VJ i njene bezbednosno-obaveštajne strukture zloupotrebavljavao, da u sprezi sa kriminalcima koristi vojne helikoptere, uniforme i da šalje ljude da ubiju Vuka Draškovića u Budvi, ako je Koštunica sve to nasledio i kasnije kroz akciju 'Sablja', saznajemo da su se u kabinetu Ace Tomića nadahnjivali pripadnici 'zemunskog klana' pre nego što su ubili Zorana Đinđića, treba li tu još nešto dokazivati ili je tu stvar jasna i očigledna? Zašto o njoj neće da se priča, ne znam”, rekao je Đukanović.

Tu mašineriju premijer je nazvao zlokobnom, rekao je bila pod patronatom Miloševića, a kasnije pod patronatom njegovog naslednika, zloupotrebljavana protiv Crne Gore.

“Deo te mašinerije je Miodrag Lekić. Nema potrebe da podsećamo da je četvorka išla u Vašington koristeći usluge Koštuničine ambasade u Vašingtonu i sa plaćenim troškovima beogradskog režima Koštunice. Nije išla u Vašington i pričala po Podgorici i Beogradu protiv nezavisnosti Crne Gore, zato što ih je na to inspirisao neko drugi, nego su vođeni vlastitim političkim stavom, a potpomognuti ovim centrima moći iz Beograda. Sve je Koštuinica demantovao sem ovo, a ovo je sve”, rekao je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: