Papa: Čuvajte lepotu i ljude

Papa Franja je svečano ustoličen kao novi poglavar Rimokatoličke crkve. Mržnja, zavist i oholost prljaju život; čuvajte ljubav i ljude, poručio vernicima.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 19.03.2013.

07:30

Default images

Ceremoniji prisustvovali zvaničnici gotovo 200 država.

Preuzimanjem papinskog znamenja - palije i ribarskog prstena, ljubljenjem Jevanđelja ili poljupca Hristu i blagosiljanjem prisutnih, poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja uveden je na Trgu Svetog Petra u Rimu na tron Svetog Petra.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su šefovi država i vlada gotovo 200 država, predstavnici gotovo svih pravoslavnih crkava, jevrejske i drugih verskih zajednica, kao i gotovo milion vernika koji su u Rim pristigli iz celog sveta.

Delegaciju Srbije predvodi predsednik Tomislav Nikolić, a delegaciju Srpske pravoslavne crkve (SPC) arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ustoličenju pape prisustvovao je, u ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije, muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić. Papa je pozdravio prisutne i u svojoj kratkoj propovedi izneo nekoliko višeznačnih poruka, ne samo za hrišćane već i za sve ljude dobre volje.

Današnja svečanost se, naime, održava na praznik Svetog Josipa, koji je, kako je pomenuo papa, i rođendan njegovog prethodnika Benedikta XVI koji, međutim, ne prisustvuje ceremoniji.

U kratkom obraćanju na italijanskom jeziku, papa Franja je pozvao svoje sledbenike da budu čuvari svega onog što je stvoreno, da čuvaju lepotu, ljude, da budu blagi prema svakoj osobi, posebno prema deci, starima i onima koji su, kako je rekao, najranjiviji, a najčešće na marginama naših srca.

Papa, koji je uzeo ime po ugledu na Franju Asiškog, zaštitnika siromašnih, poručio je da treba živeti u čestitosti i prijateljstvu, u poverenju i dobru i da je sve to povereno čoveku, čuvaru božjih darova.

"Kada čovek ne udovoljava ovoj odgovornosti i ne vodi brigu o stvorenom i o braći onda dolazi do razaranja, srca i duše," rekao je papa. On je pozvao vernike da se i dalje mole za njega, a onima koji, kako je rekao, imaju odgovornost u ekonomskom i društvenom smislu, sve žene i muškarce da budu čuvari stvorenog, čuvari jedni drugih i našeg ambijenta.
(Tanjug)
"Nemojmo dozvoliti da svet obeleže znakovi razaranja i smrti", rekao je papa Franja. On je poručio i da bi čovek mogao da čuva mora imati brigu o samom sebi, pa drugima i ukazao da "mržnja, zavist i oholost prljaju život". Papa je poručio i da se ne treba bojati dobrote i blagosti.

On je rekao da kao biskup Rima ima određenu vlast i da se ta vlast ogleda u njegovoj poniznosti prema Isusu Hristu, da bi očuvao sav narod božji i da bi prihvatio s osećanjem i blagošću sve one koji su siromašni, gladne, žedne, bolesni, ali i one u zatvoru.

"Samo onaj ko služi u ljubavi zna čuvati", rekao je papa i dodao: "Čuvajno s ljubavlju ono što nam je Bog dao". Inače, papina propoved je često bila prekidana aplauzima.

Zanimljivo je da je misa održana samo na grčkom jeziku, koji je dominantan u pravoslavnim crkvama, a međunarodni karatekter celokupne ceremonije dalo je čitanje poruka na svim jezicima sveta.

Papa je prihvatio skroman pozlaćeni prsten na kome je lik Svetog Petra u čamcu koji baca mrežu i ime pape koji ga nosi. Reč je o prstenu koji je bio predložen papi Pavlu VI. Nakon što je obukao svečano ruho, papa je kleknuo i pomolio se na grobu Svetog Petra.
(Beta, AP)
Ceremonija je trajala jedan sat, kraće od svih ranijih. Inače, papa Franja je Latinoamerikanac i prvi je jezuita na tronu tronu Svetog Petra. Potiče iz italijanske iseljeničke porodice i ima dvojno - argentinsko i italijansko državljanstvo.

Za papu kažu da je božji sluga i čuvar katoličkog identiteta. Papa je suveren države Vatikan. Novog papu očekuju mnogi izazovi nakon mnoštvaa seksualnih skandala u Vatikanu i afere "Vatiliks", odnosno curenja najvećih tajni Rimokatoličke crkve.

Očekuje se da će se papa susresti s predstavnicima pravoslavnih crkava, među kojima je, prvi put i istoriji, ovakvom činu prisustvovao i patrijarh vaseljenski Vartolomej i pokrenuće nastavak ekumenskog dijaloga.

Papa Fransisko iznenadio je vernike koji su protekle noći iščekivali njegovu inauguracionu misu, kada je rano jutros oko 03.30 sati po argentinskom vremenu pozvao telefonom katedralu u Buenos Ajresu u kojoj je služio kao nadbiskup.

"Hvala vam na vašim molitvama koje su mi bile potrebne. Želim da vas zamolim za uslugu da zajedno koračamo, da brinemo jedni za druge, da čuvamo porodicu i prirodu. Ne zaboravite ovog nadbiskupa, koji iako je daleko, mnogo brine za vas”, poručio je papa zemljacima u Argentini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: