"Obavežite se na normalizaciju"

Nemačka delegacija poručila da bi Beograd i Priština pre početka pregovora o pristupanju trebalo da se pisano ili pred kamerama obavežu na normalizaciju odnosa.

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2013.

13:16

Default images

Parlamentarci CDU/CSU tvrde da je nezaobilazni preduslov za datum pokazivanje vidljive volje da se potpiše sporazum o dobrosusedskim odnosima.

A "vidljiva volja" mogla bi da se pokaže tako što bi se predsednici ili premijeri ili pisano, ili usmeno pred kamerama, obavezali da za vreme pregovora sa EU "na pravno obavezujući način regulišu normalizaciju".

A potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić je, gostujući na B92, ocenila da je ovaj zahtev tehničke prirode, a da je suština da se dođe do rešenja koje je prihvatljivo i koje može da se primeni na terenu.

Jasno vidljiva volja za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa Srbije i Kosova je ključna, sedma tačka očekivanja nemačkih gostiju, a kako se u njoj navodi, očekuje se perspektiva u kojoj su Srbija i Kosovo punopravne članice EU, koje mogu da nesmetano i zajedno ispunjavaju svoje obaveze i prava, a ta perspektiva "mora između Srbije i Kosova biti dogovorena kao ugovorni sporazum (na primer u obliku Sporazuma o dobrosusedskim odnosima) i mora da zaživi pre završetka pregovora o pridruživanju".

To znači da se ugovorni sporazum u nekom obliku mora potpisati, ali tek tokom pregovora Srbije i EU.

Gosti iz Nemačke, predstavnici vladajuće koalicije koje u poseti Beogradu predvodi Andreas Šokenhof, potvrdili su da nova Vlada pod vođstvom Ivice Dačića i Aleksandra Vučića preduzima velike napore u rešavanju teških pitanja i da je već ostvaren znatan napredak, kao i da se u odnosu na pre pola godine "mnogo toga promenilo na bolje".

Ističe se da su ohrabrujući signali susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića s predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom, kao i "poslednje mišljenje premijera Dačića" objavljeno u NIN-u (Dačić je tada naveo da se "deset godina lagalo da je Kosovo naše").

Za te događaje navodi se i da su "istorijski".

"I prilikom današnjih razgovora stekli smo utisak da možemo da se oslonimo na ono što najavljuje Vlada Srbije. U prošlosti nije uvek bilo tako", piše u uvodnom delu materijala koji je podeljen novinarima.

Povodom sedam ranije objavljenih zahteva, nemačka delegacija, ukratko, navodi sledeće u svom dokumentu:

  • O reformi pravosuđa - Postoji jasna volja da se sprovede sveobuhvatna reforma, izrađena je strategija, neophodno je uložiti dalje napore u ovoj oblasti,
  • Otkrivanje i gonjenje počinilaca paljenja Ambasade Nemačke - Uhapšeno jedan ili dvoje napadača, nije otkriveno ko stoji iza napada, nije podignuta optužnica. Stoga, više od pet godina kasnije, značajni uslovi nisu ispunjeni.
  • Pomirenje u regionu (da ne bude novih interpretacija istorije, npr. u vezi sa genocidom u Srebrenici) - Od kada je došlo do promene vlasti, radi se na ostvarenju kontakata sa susedima i nastavljeno je ulaganje napora u negovanje doborsusedskih odnosa. Posebno se naglašava susret Nikolića i Jahjage.
  • Potpuno sprovođenje dosadašnjih rezultata u dijalogu BG - PR - Dijalog pod vođstvom Eštonove doneo je znatan napredak, ali nije doveo i do potpunog sprovođenja dogovorenog o "integrisanom upravljanju granicama na severu Kosova zbog blokada"... Čeka se sporazum o tablicama, a pozitivan je dogovor o oficirima za vezu. Neophodno sprovesti dalje korake.
  • Paralelne institucije - o toj temi se i dalje pregovara
  • Uticaj Beograda na Srbe na severu radi saradnje sa Euleksom i KFOR-om i "promene svesti" - Euleks više puta blokiran, zabrinjavajući slučajevi eksplozija u Mitrovici (oko 20). Potrebni dalji napori Beograda kako bi Srbi prihvatili Euleks, kako bi se obezbedila sloboda kretanja.
  • Jasno vidljiva volja za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa s Kosovom s perspektivom da Srbija i Kosovo budu punopravne članice u smislu da mogu da nezavisno i zajedno ispunjavaju prava i obaveze. Ta perspektiva mora između Srbije i Kosova da bude dogovorena kao ugovorni sporazum (na primer u obliku Sporazuma o dobrosusedskim odnosima) i mora da zaživi pre završetka pregovora o pridruživanju - Redovni sastanci predstavljaju značajne korake, ali nije viđena nijedna jasna izjava nekog političara u kojoj bi bila izražena jasna volja za regulisanjem odnosa. Predlaže se gorenavedeno pokazivanje "vidljive volje" i navodi se da je u pitanju nezaobilazni preduslov te frakcije za odobravanje datuma Srbiji.
Nemačka delegacija je navela i da centralnu ulogu u oceni napora dijaloga igra i ponašanje Prištine.

"Stoga vršimo uticaj i na Prištinu i imamo određena očekivanja i od Prištine. To smo pokazali u ovoj poseti i tražili smo od naših kosovskih sagovornika da pokažu spremnost na kompromis", navodi delegacija CDU/CSU.

Zaključuje se: "To znači da ne možemo zameriti Srbiji ako ona bude spremna na kompromis, a Kosovo ne bude".

Frakcija CDU /CSU ističe i da nije dovoljno samo doneti odluke o reformama, već je potrebno i sprovesti ih.

Evropski komesar Štefan File poručio je juče prilikom posete Beogradu srpskim zvaničnicima da dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU zavisi od reformi i dijaloga s Prištinom.

Vladimir Todorić je u Kažiprstu B92 rekao i da je poseta komesara za proširenje Štefana Filea Beogradu važna, ali ne toliko koliko poseta nemačke parlamentarne delegacije.

"Imali smo serijal važnih poseta, imali smo Ketrin Ešton isto u Beogradu i Prištini pre neki dan, tema je finiš pregovora, a potpuno je nejasno da li ljudi imaju razloga za pesimizam ili optimizam. Naša strana emituje otpimizam, ali SAD podržavaju Prištinu, a opasno je igrati se sa takvim izjavama, ako EU misli da smo blizu dogovora, a ne dođe do njega onda će se teret tih očekivanja na nekog svaliti", kaže direktor Centra za nove politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: