Papa: Siromašna crkva za siromašne

Papa Franjo poručio je da želi "siromašnu crkvu za siromašne" i da je svoje ime izabrao po svetom Franji Asiškom, "siromašnom čoveku i čoveku mira".

Izvor: Tanjug

Subota, 16.03.2013.

13:43

Default images

U obraćanju nekoliko hiljada predstavnika svetskih medija u Vatikanu, papa je rekao da je ime izabrao po svetom Franji koji se odrekao bogatstva kako bi pomogao siromašnima.

"Kako bih želeo siromašnu crkvu za siromašne!", rekao je papa, čije je obraćanje propraćeno aplauzima. Otkako je izabran u sredu, papa je jasno stavio do znanja da se zalaže za drugačije papinstvo nakon ostavke pape Benedikta prošlog meseca.

Noć kada je izabran odrekao se papske limuzine i putovao autobusom sa kardinalima koji su ga izabrali. Sledećeg dana vratio se u hotel gde je odseo pre konklave i insistirao da plati račun.

U drugom delu svog obraćanja na italijanskom, papa je rekao da katolici treba da upamte da je Isus centar crkve, a ne papa. On je rekao da crkva, poput bilo koje druge institucije ima "vrline i mane" i pozvao novinare da se u svom radu usresrede na "istinu, dobrotu i lepotu", prenose agencije.

Ceremonija ustoličenja pape Franje biće održana u utorak, a prisustvovaće predstavnici 180 država, kao i pravoslavni crkveni dostojanstvenici - patrijarh Vartolomej, mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: