"EU ima formulu za sporazum BG-PR"

Evropska unija je napravila formulu za sporazum Beograda i Prištine koju su prihvatile obe strane, a ''ostale su samo finese'', piše ''Blic''.

Izvor: Blic

Petak, 15.03.2013.

00:49

Default images

Prema ovom dogovoru, Priština će na srpske opštine prenositi nova ovlašćenja, dok će srpske opštine prenositi na Zajednicu srpskih opština, u čiji će sastav ući četiri opštine sa severa i šest sa juga Kosova, piše ''Blic'' pozivajući se na izvore bliske EU.

Ovom formulom, kako se navodi, biće zadovoljna i jedna i druga strana i što se EU tiče, sporazum Beograda i Prištine je postignut, a ostale su samo finese.

Priština će ovaj sporazum predstaviti tako da prenošenjem nadležnosti opštinama nisu dali ustupke, dok će srpska strana moći da kaže da je Zajednica srpskih opština ipak dobila nekakva ovlašćenja, naveo je sagovornik ''Blica''.

Priština odbija da opštinama prepusti nova ovlašćenja, dok Beograd traži da ona budu što veća i to će biti predmet daljih pregovora.

Danas: Šatl diplomatija samo priprema za 20. mart

"Danas", s druge strane, piše da su se posle jučerašnjih susreta najviših zvaničnika Srbije i Kosova s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Beogradu i Prištini, dve strane saglasile samo u oceni da se pregovori približavaju kraju, mada se još traži rešenje za ključnu tačku spora - ovlašćenja buduće zajednice opština sa srpskom većinom na KiM.

Beograd i Priština i EU, doduše, tvrde i da je jučerašnja „šatl dilomatija“ Eštonove samo priprema za sedmi krug „premijerskog dijaloga“ u Briselu 20. marta, ističe Danas.

Kako je za "Danas" nezvanično rečeno, predstavnicima kosovskih parlamentarnih stranaka juče u razgovoru sa Eštonovom nije pominjan nikakav „non pejper sporazum“ o zajednici srpskih opština, koji je juče najavio predsednik Srbije.

U diplomatskih izvorima spekuliše se da je Beograd odustao od zakonodavnih ovlašćenja zajednice srpskih opština, a Priština, bez obzira na Tačijeve „tvrde“ izjave, trebalo bi „malo da popusti kada je reč o izvršnim ovlašćenjima“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: