Ili preporod ili Crkva postaje NVO

Papa Franja upozorava da bi Crkva mogla da postane nevladina organizacija, ako se ne posveti svojoj primarnoj, verskoj misiji i ne doživi duhovni preporod.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 14.03.2013.

22:41

Default images

Papa je ovo rekao danas, u okviru svoje prve mise otkako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve.

Papa je kardinale tokom mise u Sikstinskoj kapeli upozorio na opasnosti od nedelanja, ističući da bi Crkva mogla da postane "samilosna NVO", javila je agencija Frans pres.

"Ako se ne ispovedamo Hristu, šta bismo bili? Postali bismo jedna samilosna NVO. Dogodilo bi se isto što se dogodi kada deca prave kule od peska, a onda se sve to sruši", rekao je papa Franja. "Ako se ne ispovedamo, ako se ne molimo Bogu, molimo se đavolu... Želeo bih da svi, nakon ovih dana u molitvi, smognemo hrabrosti da hodamo u prisustvu Boga", poručio je on.

Papa Franja biće zvanično inaugurisan 19. marta, a danas je započeo svoj prvi radni dan na čelu Rimokatoličke crkve.

Sutra će se sastati sa svim kardinalima, uključujući i one starije od 80 godina koji nisu učestvovali u konklavi, a u subotu će imati specijalnu audijenciju za medije, javlja BBC.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da je planirana i poseta prethodnom papi Benediktu XVI, ali ne u narednih nekoliko dana. Novi poglavar Rimokatoličke crkve prvi radni dan proveo je u razgovoru s vernicima u Rimu. Posle jutarnjih molitava, papa je otišao u školu i razgovarao sa đacima, ali i sa prolaznicima koji su išli na posao.

Njegov biograf Serđo Rubin kaže da bivši biskup Buenos Ajresa nikada nije imao kola ni vozača, već je išao metroom ili autobusom, kao i da nikad nije boravio u rezidenciji, nego u veoma skromnoj kući sa jednom grejalicom. Rubin kaže da će vernici upoznati jednog veoma otvorenog i skromnog papu, koji veruje da Crkva treba da izađe na ulice. Papin biograf otkriva i detalje iz mladosti.

"On je ostavio svoju devojku kada je bio veoma mlad, imao je 17 ili 18 godina. Od tog trenutka počeo je svoj život u jezuitskom semeništu. Tada je počeo njegov put, koji se iznenađujuće završio na vrhu", priča Rubin.

Islamski svet nada se boljim odnosim sa Vatikanom, a izraelski predsednik Šimon Peres pozvao je papu da što pre dođe u Izrael, i unapredi mir u uzburkanom regionu. Kina se nada da će novi papa biti fleksibilan, Ruska crkva očekuje dobre odnose sa novim poglavarem. Čestitke je uputio i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: