Novi papa: Franja iz Argentine

Kardinal Horhe Mario Bergoljo iz Buenos Ajresa je novi papa. On je prvi papa jezuit ikada. Nosi'e ime Franja.

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2013.

19:08

Default images

U skladu sa pravilima jezuitskog reda, Franja živi skromno, gotovo asketski. Kako javljaju svetski mediji, izbor kardinala Bergolja za novog papu predstavlja veliko iznenađenje, budući da nije bio među favoritima.

Bergoljo kao kardinal nije imao svoju biskupiju nego je radio pri rimskoj kuriji. Pored toga što je prvi pripadnik jezuitskog reda, Franja je i prvi poglavar Rimokatoličke crkve sa američkog kontinenta. Podsetimo, beli dim izvio se večeras nad Sikstinskom kapelom u Vatikanu, što znači da su kardinali izabrali papu tokom trećeg glasanja na tajnoj konklavi. Sat posle izbora, papa Franja obratio se s balkona bazilike Svetog Petra hiljadama okupljenih vernika na istoimenom trgu u Vatikanu. Novi papa se zahvalio vernicima na dobrodošlici i pozvao ih da se pomole za njegovog prethodnika Benedikta XVI.

Počnimo da radimo zajedno, hodajući zajedno u Rimskoj crkvi koja rukovodi ostalim crkvama, poručio je papa Franja. Molimo se jedni za druge i za ceo svet, poručio je on. Papa je izrazio nadu da će put kojim će ići biti “plodonosan za evangelizaciju ovog divnog grada“.

Novi papa je blagoslovio okupljene vernike, ali ih je pre toga zamolio za uslugu – da se oni pomole Bogu, kako bi Bog blagoslovio njega.

“Braćo i sestre, ostavljam vas sad. Videćemo se uskoro. Želim vam dobro veče i laku noć“, rekao je papa Franja i povukao se nazad u baziliku. Novoizabrani papa odlučio se za ime Franja. Pape su u prošlosti najčešće birali sledeća imena: Jovan (21 put), Grgur (16 puta), Benedikt (15 puta) i Kliment (14 puta).

Papa Franja je najbrže izabrani papa od 1939. godine i kada je Pije XII takođe izabran u trećem krugu glasanja, drugog dana konklave.
Foto: Beta, AP
Sikstinska kapela je za posetioce zatvorena prošlog utorka, u subotu je na njen krov montiran dimnjak, kao tradicionalno sredstvo komunikacije kardinala u konklavama sa spoljnim svetom o rezultatu glasanja. Montirane su i dve peći u kojima se spaljuju glasački listići kardinala.
Foto: Beta, AP
Novi papa je izabran u trećem glasanju, nakon što je crni dim jutros i sinoć označio da nijedan od kardinala nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno podršku bar 77 prisutnih kardinala.

Kako Rimokatolička crkva štiti zidove Sikstinske kapele i kako se stara da proces izbora novog pape ostane tajan, čitajte na našoj stranici Život.

Konklava u brojevima

115 kardinala je učestvovalo u izboru novog pape

67 kardinala u konklavi je postavio papa Benedikt XVI

48 kardinala u konklavi je postavio papa Jovan Pavle II

77 glasova je potrebno da bi se izabrao papa, što je dvotrećinska većina na konklavi

48 zemalja ima svoje predstavnike na konklavi

28 kardinala na konklavi dolazi iz Italije, što je najveći broj kardinala koji dolaze iz jedne zemlje

11 kardinala dolazi iz Sjedinjenih Država, koja je druga zemlja po broju predstavnika na konklavi

35 zemlja ima samo po jednog predstavnika na konklavi

53 godine ima najmlađi prisutni kardinal – Bazelios Klimis Totunkal iz Indije

80 godina ima najstariji prisutni kardinal Valter Kasper iz Nemačke (on je 80 godina napunio 5. marta, ali mu je dozvoljeno da učestvuje na konklavi pošto je imao manje od 80 godina kada je Benedikt XVI napusti Svetu stolicu)

58 godina je imao Jovan Pavle II kada je izabran 1978.

26,5 godina je Jovan Pavle II bio poglavar Rimokatoličke crkve

78 godina je imao papa Benedikt XVI kada je izabran 2005.

8 godina je Benedikt XVI bio poglavar Rimokatoličke crkve

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

196 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: