Propala smena vlasti u Šapcu

Koalicija okupljena oko SNS, koju je podržao deo odbornika DS, nije uspela danas da promeni vlast u Šapcu, jer je gradonačelnik obezbedio podršku većine.

Izvor: Beta

Sreda, 13.03.2013.

14:32

Default images

Prema zakonu, sada predlog za izglasavanje nepoverenja lokalnoj vlasti neće moći da se pokrene u narednih šest meseci.

Opozicione stranke predale su 7. marta zahtev za smenu lokalne vlasti sa 40 potpisa, ali se deo odbornika, šest članova koalicije Preokret, tri iz DS i jedan iz Ujedinjene seljačke stranke, predomislio i povukao potpise sa zahteva.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević je bio član DS, ali je nedavno napustio stranku i pridružio se bivšem potpredsedniku demokrata Dušanu Petroviću, koji je najavio osnivanje nove stranke.

On je danas rekao da su lider DS Dragan Đilas i funkcioner DS Borislav Stefanović "zbog mržnje" prema doskorašnjem članu i funkcioneru DS Dušanu Petroviću pokušali da promene vlast u Šapcu. "Oni (Đilas i Stefanović) su poukušali da instrumentalizuju šest odbornika DS koji su u njoj ostali nakon podele i da na taj način smene aktuelnu vlast. Jedini razlog za to je mržnja prema jednom čoveku, Dušanu Petroviću" rekao je Milošević nakon sednice
gradske skupštine koja je potvrdila njegov mandat.

Lokalnu vlast u Šapcu podržalo je 19 odbornika "Zajedno za Srbiju", čiji je član i gradonačelnik Milošević, šest odbornika koalicije Preokret, sedam odbornika pokreta "Zapadna Srbija", nastalog podelom URS-a, tri od šest odbornika koji su ostali u DS nakon raspuštanja odbora te stranke i odbornik Ujedinjene seljačke stranke.

U opoziciji su ostali SNS sa 13 odbornika, deo DS sa tri odbornika, DSS takođe sa tri odbornika, SPS sa osam i URS sa šest odbornika.

Opozicioni odbornici nisu prisustvovali sednici.

Prema rečima predsednika lokalnog SNS-a Bobana Birmančevića, opozicija nije htela da daje legitimitet "grupama građana".

"Nismo želeli da svojim prisustvom u sali damo legitimitet za dve grupe građana "Zajedno za Srbiju" i "Zapadna Srbija", koje hoće da drže u blokadi i izolaciji grad Šabac. Obmanuta je javnost i građani od strane Preokreta koji je dao pa povukao potpise za promenu vlasti", rekao je Birmančević novinarima.

Predsednik šabačkog SPS-a Zoran Bortić rekao je da će opozicija zatražiti pomoć republičkih organa u pokušaju smene vlasti u Šapcu.

"Dve grupe građana koje drže sve protoke novca u gradu formirale su većinu. Mi smo imali 40 potpisa i ti ljudi koji su se predomislili moraju reći zašto su promenili mišljenje. Tražićemo od državnih organa da reaguju jer po pitanju mita i korupcije zaobilazili su do sada Šabac", rekao je Bortić.

Pokušaj smene vlasti u Šapcu izazvan je podelom Demokratske stranke, koja je imala 25 odbornika, ali je nakon izbacivanja Dušana Petrovića 19 odbornika napustilo tu stranku i formiralo grupu "Zajedno za Srbiju".

DS: Nema revanšizma, nismo u koaliciji sa SNS-om

Demokratska stranka odbacila je ptužbe svog Miloša Miloševića za revanšizam kao i da je u tom gradu u koaliciji sa naprednjacima. Ta stranka u saopštenju ističe, povodom današnja sednica Skupštine grada Šapca, da "aktuelna vlast u Šapcu ne bi opstala da dva odbornika DS nisu danas prisustvovala sednici".

"Naša namera nikada nije bila da mimo procedure ulazimo u pokušaje obaranja vlasti u Šapcu", navodi se u saopštenju beogradske centrale DS-a.

Ta stranka navodi i da su "neodgovorni pokušaji da se DS optuži za instrumentalizaciju odbornika kojima je isključivi interes zastupanje interesa građana Šapca, a ne učestvovanje u bilo čemu što bi uvelo nestabilnost".

"Takođe, apsolutno su netačni i navodi da je DS u koaliciji sa grupacijom ’Zajedno za Srbiju’ kao i sa Srpskom naprednom strankom", navodi DS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: