"Putin pred najvećim izazovima"

Vladimir Putin je pred najvećim političkim izazovima do sada i treba očekivati jačanje zategnutosti u Rusiji zbog socijalnog nezadovoljstva, kaže Klaper.

Izvor: Beta

Utorak, 12.03.2013.

20:59

Default images

U godišnjoj proceni pretnji nacionalnoj bezbednosti SAD, savetnik predsednika SAD za obaveštajna pitanja i državnu bezbednost Džejms Klaper je ocenio da je "agresivan pristup" Putina, uz obračun s opozicijom, pomogao Kremlju da ojača vlast, ali je to dovelo do "rastućeg nezadovoljstva javnosti".

"Važna krila ruske javnosti su frustrirana lošim stanjem privrede i više nisu zadovoljna političkim sistemom kojem nedostaje stvaran pluralizam, a problemi su i loša, arbitrarna vlast i endemska korupcija", napisao je Klaper. "Svi ti faktori predstavljaju za predsednika Putina daleko veći izazov nego bilo šta s čim je imao posla u dva prethodna predsednička mandata".

Uprkos rastu napetosti između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Klaper je rekao da je Putin i dalje spreman da sarađuje sa SAD u vezi s nekim američkim interesima, uključujući stabilizaciju Avganistana. Međutim, Rusija verovatno neće podržati američke operacije u Avganistanu ukoliko SAD budu htele da tamo zadrže trupe i posle 2014. godine, bez naloga Ujedinjenih nacija, rekao je on.

Centralna tačka nastojanja predsednika SAD Baraka Obame da proširi saradnju s Rusijom bilo je da pokuša da pregovara o daljem smanjenju nuklearnih arsenala SAD i Rusije. Ali Klaper je primetio da Rusija i dalje vidi nuklearne snage kao najvažniji deo svoje odbrambene sposobnosti jer su njene konvencionalne snage u opadanju od kraja Hladnog rata. Taj naglasak se verovatno neće promeniti sve dok ne bude rezultata investicija u modernizaciju tih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: