Kongo:UN pronašle srušen helikopter

Nakon četiri dana potrage, spasioci su uspeli da pronađu ostatke helikoptera UN koji se srušio u Kongu. Nađena tela četiri ruska člana posade.

Izvor: B92

Utorak, 12.03.2013.

19:46

Default images

Helikopter za prevoz tereta srušio se u subotu, ali su loši vremenski uslovi sprečili misiju UN u Demokratskoj Republici Kongu, MONUSKO, da stigne do srušenog helikoptera u provinciji Južni Kivu, navedeno je u saopštenju MONUSKO.

"Ostaci helikoptera su primećeni u nedelju, ali su loše vreme i težak pristup mestu pada usporili operaciju spasavanja", dodato je u saopštenju.
Jedan član tima spasilaca stigao je danas na mesto nesreće i potvrdio da su četvorica Rusa poginula, prenela je agencija Frans pres.

Helikopter sa četiri ruska člana posade srušio se oko 30 kilometara zapadno od aerodroma u gradu Bukavu koji se nalazi na obalama jezera Kivu na granici sa Ruandom, u oblasti ubitačnoj za avione zbog turbulentnih vremenskih uslova i velike nadmorske visine.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun "izrazio je duboko saučešće porodicama i prijateljima poginulih, kao i vladi Ruske Federacije", navedeno je u saopštenju kancelarije Ban Ki Muna i dodato da je MONUSKO pokrenuo hitnu istragu o uzrocima te nesreće.

Rušenje tog helikoptera je najnovija u nizu nesreća misije UN u DR Kongu. U aprilu 2011. su 32 osobe poginule kada se srušio avion MONUSKO u blizini aerodroma u Kinšasi.

Mnogi od 19.000 pripadnika mirovnih snaga UN i policije u DR Kongu razmešteni su u istočnim provincijama te afričke zemlje, bogatim mineralima, ali zahvaćenim nemirima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: