Libija: 79 žrtava lošeg pića

U poslednja četiri dana u Tripoliju je, od posledica konzumiranja lokalnog pića kućne izrade koje je sadržalo metanol, umrlo 79 ljudi i 709 se otrovalo.

Izvor: B92

Utorak, 12.03.2013.

19:03

Default images

Libijski ministar zdravlja Nuri Doghman je naveo da su piće konzumirale osobe starosti od 19 do 50 godina i da među žrtvama, osim Libijaca, ima Alžiraca i Tunišana, prenela je agencija AP.

Rast broja žrtava povezuje se s kasnijim komplikacijama zbog konzumiranja otrovnog lokalnog pića.

Metil-alkohol, ili metanol, može da izazove otkazivanje bubrega, slepilo ili epileptični napad, pa čak i smrt.

Doghman je pozvao danas svoje sunarodnike da ne piju alkohol, jer ga islamski zakoni zabranjuju, a i opasan je po zdravlje.

Preliminarna analiza pokazala je da su se simptomi trovanja pojavili posle konzumiranja falsifikovanog alkoholnog pića boha, koje je sadržavalo metil-alkohol, pa su vlasti najavile akciju protiv snabdevača i trgovaca alkoholom, čija je proizvodnja i prodaja zabranjena u Libiji, mada se može kupiti na crnom tržištu.

Lokalni mediji navode da se boha prodaje u više oblasti glavnog grada i njegovih predgrađa, a piće se često spravlja u kućnim uslovima ili u napuštenim farmama destilacijom različite vrste voća kao što su smokve, urme i grejpfrut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: