Tucić: Nema favorita za novog papu

Nijedan od 115 kardinala s pravom glasa nije favorit za novog poglavara Rimokatoličke crkve, ocenio je urednik Verske informativne agencije Živica Tucić.

Izvor: Beta

Utorak, 12.03.2013.

17:24

Default images

"Nema favorita i to nije dobro. Niko nije toliko istaknut. Na primer, 2005. kada je biran papa naziralo se da će to biti Benedikt, a sada jednostavno niko nije toliko eksponiran u celokupnoj katoličkoj crkvi i celokupnom hrišćanstvu", rekao je Tucić za agenciju Beta.

Tucić je rekao da postoji mišljenje da će "biti gotovo svejedno da li će to biti nadbiskup Milana ili nadbiskup Sao Paola ili Kvebeka jer među njima razlike gotovo da i nema".

"Radi se o konzervativnoj strukturi kardinala koji se pribojavaju reči reforma ili promena", rekao je Tucić.

Govoreći o izazovima pred katoličkom crkvom, Tucić je rekao da su pitanje ublažavanja celibata, decentralizacija crkve i povoljniji položaj žena teme s kojima se Rimokatolička crkva suočava, ali je dodao da ne veruje da će novi papa, ma ko to bude, biti spreman na promene.

"Teško da će izbor pape doneti neke promene. Za vreme poslednje dvojice papa, Jovana Pavla Drugog i Benedikta, crkva se našla u nekom zastoju, a u međuvremenu se svet jako izmenio. Nisu zapaženi znaci savremenih vremena u ckrvi. Ma ko da bude papa teško da će bilo šta da pokrene", ocenio je Tucić.

Kako je naveo, jedna tema je ublažavanje celibata, druga temeljna reforma samog Vatikana takozvane Rimske kurije u kojoj postoji nedovoljna komunikacija mnogobrojnih tela u Rimskoj kuriji.

"Katolička crkva mora i da se decentralizuje, to znači da nacionalne biskupske konferencije dobiju više kompetencija", rekao je Tucić.

Tucić je rekao i da je stanje u katoličkoj crkvi jako važno za celokupno hrišćanstvo pošto ona ima 1,2 milijarde vernika i to daje ton položaju hrišćanstva u svetu.

"Ako katolici krenu u rešavanje ovih pitanja, to ne može da ostane bez eha na pravoslavce i anglikance. Zato ruska crkva ne bi volela da naslednik Benedikta bude papa koji donosi promene", rekao je Tucić.

U Vatikanu u Sikstinskoj kapeli danas počinje izbor novog pape, naslednika Benedikta XVI, na konklavama 115 kardinala iz celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: