Rekonstrukcija Vlade već u aprilu?

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić sledeće nedelje će razgovarati o rekonstrukciji Vlade, pišu “Novosti”. Na tapetu su Knežević, Mrkić, Bačević i Petković.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 12.03.2013.

21:36

Default images

Ako se premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić početkom sledeće nedelje saglase da su neophodne promene u Vladi, rekonstrukcija bi mogla da bude sprovedena već do kraja aprila, potvrđeno je ”Novostima” u vrhu vladajuće koalicije.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je ranije izjavio da će SNS 15. marta oceniti rad svojih ministara i da će premijeru Dačiću predložiti rekonstrukciju Vlade, a da se o izborima može govoriti nakon odluke o datumu.

Prvi potez do kraja sedmice trebalo bi da povuku naprednjaci, jer se očekuje da Glavni odbor raspravlja o smeni njihovih ministara. “Novosti” ocenjuju da će to praktično biti uvod i za rokade među kadrovima socijalista i URS.

Prema nezvaničnim informacijama “Večernjih novosti”, na tapetu će među prvima biti četiri ministra naprednjaka.

Spekuliše se, naime, da Aleksandar Vučić nije u potpunosti zadovoljan radom Bratislava Petkovića, Milana Bačevića, kao i pojedinim potezima Ivana Mrkića. Takođe, nezadovoljan je i prvim reakcijama Gorana Kneževića na aferu sa mlekom, iako je, kako se navodi, svestan toga da taj slučaj ima i političku pozadinu.

Potpredsednik SNS-a Igor Mirović kaže, za ”Novosti”, da će njegova partija pažljivo odmeriti učinak u svim resorima i da će, na kraju, Glavni odbor preseći ko nije dovoljno dobro radio.

“Posle toga očekujem politički dogovor sa partnerima iz Vlade o ciljevima, dometima rekonstrukcije, koju, pre svega, vidim kao jednu operativnu promenu čiji je cilj unapređenje rada i efikasnosti Vlade. Ako smenimo nekog od ministara, verovatno će se sa partnerima povesti dijalog i o učinku njihovih članova vade”, kaže Mirović.

Žarko Obradović, zamenik predsednika SPS-a, ponavlja da je ta stranka spremna da preispita rad svojih ministara, ako se lideri vladajuće koalicije saglase da je rekonstrukcija nužna. On ne želi da spekuliše ko bi u tom slučaju bio prekobrojan.

“Ako se postavi pitanje rekonstrukcije, spremni smo da ocenimo naše učešće u vlasti”, poručuje on.

Marko Selaković, portparol URS-a, podseća nas da su oni već na sednici predsedništva analizirali rad svojih ministara i da su zadovoljni njihovim rezultatima.

“Država je u takvoj situaciji da svi moraju da daju maksimum. U tom smislu, rekonstrukcija vlade je, ipak, bolje rešenje od vanrednih izbora”, rekao je on.

“Novosti”, međutim, navode I da primedbe lidera SNS-a na račun ministarske ”četvorke” ne znače i da će svi biti smenjeni na sednici Glavnog odbora, ali se procenjuje da će bar jedan od njih morati da napusti kabinet u Nemanjinoj i da je zasad tome najbliži ministar kulture Bratislav Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: