Konstanc: "Nema spavanja!"

Univerzitet i grad Konstanc obeležiće desetogodišnjicu ubistva Zorana Đinđića serijom događaja "Nema spavanja" od 20. marta do kraja maja 2013.

Izvor: B92

Utorak, 12.03.2013.

11:15

Default images

Program pod pokroviteljstvom rektora prof. dr Ulriha Ridigera organizovan je na inicijativu srpskih doktoranata i studenata iz Konstanca.

“Projekat obogaćuje naučnu i kulturnu ponudu našim građanima i akademskoj zajednici, koji svojim učestvovanjem ujedno šalju jasnu poruku našim evropskim prijateljima u Srbiji: Zoran Đinđić ostaje nezaboravljen!”, kaže rektor u pozdravnoj reči.

Program ima višestruki cilj: da upozna studente i saradnike Univerziteta, kao i stanovnike grada Konstanca sa političkim delovanjem Zorana Đinđića i njegovim značajem za Srbiju, da se bavi analizom njegovog filozofskog rada, ali i da podstakne kritičko razmišljanje i otvori teme koje prevazilaze direktno bavljenje likom Zorana Đinđića, alumniste Univerziteta i građanina Konstanca.

U pratećem programu, kroz izložbu, panel diskusiju, filozofski seminar, projekcije filmova i književno veče, program se dotiče tema kao što su Srbija i Evropska unija, nasleđe petooktobarske "revolucije", stanje savremenog srpskog društva...

"Verujemo da je ovako koncipiran program Sećanja, koji se bavi i temama od značaja za Srbiju i njeno mesto u EU, i koji se ne događa samo na godišnjicu Đinđićeve smrti, u skladu sa analitičkim pristupom društvenim okolnostima, kakav je karakterisao i samog Zorana Đinđića", navode organizatori.

Program počinje Danom sećanja 20. marta 2013. u 13 časova, otkrivanjem memorijalne ploče ubijenom srpskom premijeru, a nastavlja se prijemom u Skupštini grada i skupom na Univerzitetu, na kom će govoriti njegove kolege i profesori iz Konstanca, kao i naučnici iz Srbije.

Memorijalna ploča će biti postavljena na mestu gde Alpenštrase, ulica u kojoj je Đinđić živeo, izlazi na Bodensko jezero i ostaje da, i nakon godišnjice smrti, podseća stanovnike i posetioce Konstanca na njihovog sugrađanina i doktoranta koji je postao premijer jedne evropske države.

U okviru prijema u Skupštini grada, posetiocima će se obratiti Klaus Bolt, zamenik gradonačelnika Konstanca, Horst Frank, nekadašnji gradonačelnik i inicijator obeležavanja prve godišnjice Đinđićevog ubistva 2004. godine, kao i dr Klaus Mangold, nekadašnji predsednik Odbora nemačke privrede za Istočnu Evropu i Đinđićev lični prijatelj.

U delu programa koji se popodne odvija na Univerzitetu, nakon pozdravnih govora prof. dr Katarine Holcinger sa Odeljenja za političke nauke
Univerziteta Konstanc i prof. dr Rainera Lindnera, predsednika Odbora nemačke privrede za Istočnu Evropu, predavanja o Đinđićevom političkom i filozofskom delovanju održaće:
  • prof. dr Ernst Keler (Köhler), član komisije za odbranu Đinđićeve doktorske disertacije, sa temom: „Nezaboravljen. O reformatoru Zoranu Đinđiću“
  • dr Ivan Glaser: „Razmišljanja o modernoj državi. Eseji Zorana Đinđića iz frankfurtskog razdoblja“
  • prof. dr Novica Milić: „Strategija političke odgovornosti Zorana Đinđića“
  • dr Vladimir Pavićević: „Zoran Đinđić i srpsko društvo“


Pored grada i Univerziteta u Konstancu, partneri projekta su Fondacija Zoran Đinđić, Udruženje alumnista i Društvo Univerziteta Konstanc, kao i Odbor nemačke privrede za Istočnu Evropu.

Program prati sajt na adresi www.djindjic-konstanz.de i Facebook stranica facebook.com/djindjickonstanz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: