Dačić: Ili dajte Zajednicu ili...

Premijer Ivica Dačić nakon povratka iz Brisela kaže da je delegacija Srbije otvoreno rekla: Ili nam dajte Zajednicu srpskih opština ili da ne gubimo više vreme.

Izvor: B92

Utorak, 12.03.2013.

12:01

Default images

Ako napravimo bilans stanja u odnosu na ono šta je bilo pre ove Vlade, niko ne može da nam ospori da je došlo do velikih rezultata u ispunjavanju kriterijuma Evropskog saveta, a pogotovo zaključaka iz decembra 2012. godine, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kada govorimo o najbolnijem pitanju, a to je pravosuđe, Ministarstvo pravde je naišlo na dobre reakcije u Briselu i Venecijanske komisije, koju Brisel pita, o svom radu. U tom smislu, kada je reč o unutrašnjim reformama, ne očekujemo nikakve probleme kada je reč o ispunjavanju uslova Evropske komisije za dobijanje datuma za članstvo u EU, istakao je Dačić.

Ali kada je reč o ključnom pitanju - dijalogu s Prištinom, moram reći da ono što je do pre sedam-osam meseci bilo nemoguće - Vlada je uložila maksimum da realizuje postignute dogovore, istovremeno čuvajući crvenu liniju naših interesa, kazao je Dačić. On je dodao da je jedini novi postignuti dogovor onaj o oficirima za vezu i to pri misijama EU u Beogradu i Prištini, dok je sve ostalo deo implementacije postignutih dogovora.

"Poslednji dijalog vođen je oko paralelizma insititucija i mogućnost da nađemo sveobuhvatno rešenje, kako se ne bi bavili pojedinačnim rešenjima", kazao je Dačić i podsetio da EU od Srbije, kada je reč o Kosovu, traži: implementaciju postignutih sporazuma, slobodu delovanja EU na Kosovu, rešavanje pitanja bezbednosne strukture na Kosovu, pravosuđa u Kosovskoj Mitrovici, rešavanje pitanja transparentnosti i finansiranja od Srbije, kao i rešavanje pitanja telekomunikacija i energetike. Svako od tih pitanja, kaže Dačić, iziskivalo bi pregovore od više meseci sa neizvesnim ishodom jer nema rešenja za paralelizam institucija. Zato je predsednik Srbije, koji je i inicirao podizanje pregovora na viši politički nivo, odnosno inicirajući Platformu na osnovu koje je u Skupštini izglasana Rezolucija o KiM, predložio način i put za rešavanje paralelizma institucija, a to je formiranje Zajednice autonomnih srpskih opština. Ta se tema nametnula kao osnov za rešavanje ostalih pitanja i problema, istakao je premijer Srbije.

Na prethodnom dijalogu, kazao je Dačić, nije postignut dogovor o suštinskom pitanju, a to je nadležnosti te Zajednice. Ako bih mogao da dam paralelu, Priština smatra da su opštine najvažnije i da njima pripadaju nadležnosti, a mi smatramo da ona mora da bude organ vlasti koji ima svoj način izbora i nadležnosti, dodao je Dačić.

On je podvukao da odnosi na KiM između Albanaca i Srba nisu jednostavan problem, jer da nema nikakvih problema tamo, dijalog se ne bi ni vodio. Ali je i istakao da se ne može doći do dogovora ako se želi da se oni postignu samo na osnovu kosovskih zakona i ustava. Isto tako je nemoguće doći do dogovora ako bi mi stalno ponavljali da sve to može samo u skladu sa našim zakonima i ako i mi ne uvažavamo zakone, kazao je Dačić.

Više puta sam rekao da ne treba ponavljati laži i da ne mogu Kosovo više da vole oni koji o njemu lažu od onih koji o njemu govore racionalno, a to je da Srbija nema vlast na velikom delu teritorije KiM, kao što ni Priština nema vlast na severu Kosova. Nećemo više postići, i to da bude jasno, da će naša vlast da se povrati na celu teritoriju Kosova, kao što i Tači, ako hoće da ima apsolutnu vlast na severu Kosova, to može da postigne samo oružjem, rekao je premijer.

Dakle, kazao je on, Srbija je spremna na dogovor, ali to mora da bude obostrano, uz garancije međunarodne zajednice, jer se time otklanja mogućnost ratnog sukoba.

Srbija je zaslužila datum bez obzira na dijalog

Foto: Fonet
Mi ovo ne radimo zbog datuma, već da rešimo pitanje Kosova i mi smatramo da smo zaslužili datum i ako EU to ne bude shvatila, napraviće ogromnu grešku. Zaslužili smo datum i bez dogovora jer smo jasno stavili do znanja da smo spremni na dogovor, ali dogovor mora biti onakav da se može sprovesti na terenu.

Zato smo sinoć u Briselu rekli da sporna pitanja koja ne prihvata Priština treba da se reše na način koji bi omogućio da Srbi sa severa i tamo gde su većina postanu aktivni učesnici ovog procesa kako bi se našlo rešenje prihvatljivo i za njih. I to je ključno pitanje. Mi ne želimo da se bavimo sporednim pitanjima, jer dok smo se bavili fusnotom i zvezdicom Kosovo je sve više dobijalo na suverenitetu, podsetio je Dačić.

"Mi nemamo vremena da zamrzavamo konflikt jer time samo Priština dobija. Ovde je reč o tome da je interes svih da se dođe do rešenja u kojima Srbija neće priznati Kosovo, ali da se deo nadležnosti prenese na Zajednicu srpskih opština. Ali ta zajednica ne može da bude kao udruženje građana ili Crveni krst, čije su nadležnosti samo štampanje lokalnih listova. Je l' neko misli da smo ludi da to prihvatimo?, zapitao je premijer.

"Mi smo tamo imali rat i potreban je napor i bolna rešenja da se sva pitanja reše, i to neće biti lako. Ali ako želimo rešenja, onda moramo biti svesni jedino na kom osnovu su ona moguća", kazao je Dačić.

"On je rekao i da je srpska delegacija sinoć u Briselu bila jedinstvena na sastanku sa Ketrin Ešton, kojoj su preneli da nema Srbina koji bi ponudio više od onoga što je delagcija Srbije ponudila sinoć. I Eštonova je od Srbije, kakao kaže, tražila da otvoreno kaže šta je za Srbiju moguće. I mi smo rekli - za nas je moguća Zajednica sa svojim organima, skupštinom, predsednikom, savetom, kao i da ti predstavnici budu birani direktno ili indirektno. I oko nadležnosti smo spremni na kompromis, ali ne na štetu Srba", objasnio je premijer.

Prema njegovim rečima, u EU postoje na stotine regiona i tela koji funkcionišu na sličnom principu i nikome ne smetaju, zbog čega on pita zašto su sada takva rešenja problem za Kosovo, podsetivši i da Srbija ima j pokrajinu, a to je Vojvodina, koja ima visok nivo nadležnosti, što joj ne smeta.

"Na Kosovu nam kažu da ne možemo da dobijemo ništa što ima izvršna ovlašćenja. Zašto, ako se želi mirno rešenje? Ako želite takvo rešenje, ne može samo da se zadovolji jedna strana i to treba da shvate i EU i SAD. I treba to reći i pitati zemlje s kojima je potpisano strateško partnerstvo. Treba ih pitati - u čemu smo mi to strateški partneri - samo radi biznisa? E to nije strateško partnerstvo", rekao je premijer Srbije.

„Ili nam dajte zajednicu srpskih opština ili nemojte da gubimo vreme na tu temu“, istakao je on.

Priština jeste ili nije popustila?

Na pitanje novinara da objasni šta se to dogodilo od sinoć, kada je predsednik Srbije, koji je takođe bio u Briselu, rekao da je Priština "popustila", do danas, kada on kaže da faktički nema pomaka u pregovorima s Prištinom oko Zajednice srpskih opština, Dačić je odgovorio da se u tom periodu ništa nije dogodilo već da je on samo realan. "Priština jeste popustila, ali u odnosu na stavove koje je imala pre dva ili tri sastanka, ali ne i oko suštinskih pitanja. Dakle, ako nema dogovora, nema ni rešenja", istakao je premijer.

On je rekao i da naredni sastanak s kosovskim premijerom treba dobro da se pripremi. "Ja sam spreman na kompromis, ali Priština nije spremna da odstupi, jer imaju podršku Amerike. Dogovor ne zavisi od nas. Srbija je uradila sve, nema više gde i zato ne vredi više vršiti pritisak na Srbiju. Mi ispod ovog ne možemo", kazao je Dačić i napomenuo da je u Briselu, kad god se odvijao dijalog, bio i Riker (visoki američki zvaničnik).

On je, međutim, rekao i da je optimističan po pitanju dobijanja datuma za članstvo EU, ali je napomenuo da sada sve zavisi od toga da li će Priština prihvatiti ponuđene kompromise Beograda. U tom smislu važan je susret Ketrin Ešton i prištinske strane, a nakon toga visoka predstavnica EU bi trebalo da dođe i u Beograd u četvrtak, gde će razgovori biti nastavljeni.

Inače, i premijer Kosova Hašim Tači danas je u izjavi novinarima u Prištini odbacio izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Priština popustila i odustala od svojih stavova po pitanju zajednice srpskih opština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: