LDP predlaže Rezoluciju o Đinđiću

U Skupštinu Srbije stigao Predlog rezolucije o obavezi utvrđivanja svih okolnosti pripreme i izvršenja ubistva premijera Zorana Đinđića, koju je podnela LDP.

Izvor: Beta

Utorak, 12.03.2013.

12:20

Default images

U rezoluciji se navodi da u utvrđivanju istine i političke pozadine ubistva Đinđića ne smeju postojati pojedinci ili grupe koje su iznad zakona i pravde.

"Narodna skupština smatra nedopustivom praksu da bilo koji nosilac političke, stranačke ili javne funkcije ostane pošteđen građanske obaveze da pred policijom i pravosuđem odgovori na sva pitanja koja opterećuju zemlju i društvo u vezi sa političkom pozadinom ubistva predsednika Vlade Zorana Đinđića", piše u predlogu rezolucije.

Zoran Đinđić ubijen je pre 10 godina ispred ulaza u Vladu Srbije.

U predlogu rezolucije se navodi da Skupština Srbije izražava političku i institucionalnu posvećenost razjašnjenju svih do sada nerasvetljenih aspekata tog terorističkog akta i traži od svih državnih organa da iskoriste sve zakonske mogućnosti kako bi se ti aspekti razjasnili, kao i odgovornost svih do sada nekažnjenih lica.

"Narodna Skupština očekuje od svih državnih organa da je izveste o svim preprekama sa kojima se suočavaju u sprovođenju zakona, i eventualnim opstrukcijama i ometanju pravde u vezi sa utvrđivanjem političke pozadine ubistva izvršenog 12. marta 2003. godine", piše u predlogu rezolucije.

U predloženoj rezoluciji se navodi da je ubistvo predsednika Vlade Zorana Đinđića bio teroristički i politički akt usmeren na uništenje pravnih, političkih i civilizacijskih temelja Srbije.

"Država Srbija neće moći da se izgradi kao moderna i sigurna zajednica, sve dok postoje institucionalni i vaninstitucionalni otpori utvrđivanju potpune istine o mehanizmima, motivima i imenima onih koji su učestvovali u nasilnom uklanjanju Zorana Đinđića sa pozicije predsednika Vlade", navodi se u rezoluciji.

U tom dokumentu piše i da se kroz tragične posledice 12. marta prelamaju sve istorijske slabosti i nesreće srpskog društva i da je jedini efikasan izlaz iz toga utvrđivanje potpune istine o tom događaju, a da je sudski odgovor na pitanje odgovornosti neposrednih izvršilaca ubistva dat kroz konačne presude najviših sudova Srbije kojima su organizatori i izvršioci kažnjeni najtežim kaznama zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: