"Odbio sam plan EU za sever Kosova"

Premijer Ivica Dačić kaže da do nove runde dijaloga u Briselu neće biti novih pritisaka, već će biti jasnije da li je moguće pronaći rešenje za sever Kosova.

Izvor: Beta, Blic

Subota, 09.03.2013.

23:04

Default images

"Na pretprošlom sastanku postojao je predlog da se dogovore neki opšti principi i da to parafiramo. Oni nisu predviđali izvršnu vlast za Srbe na severu. Nisam hteo da potpišem. Može da mi nudi bilo ko bilo šta, ali nikada neću potpisati ništa što nije dobro za Srbiju i što ne obezbeđuje funkcionisanje i opstanak srpske zajednice na KiM", kaže on za "Blic".

Dačić je rekao da Srbija neće prihvatiti ništa manje od toga da se na Kosovu formira zajednica srpskih opština koja će imati izvršnu vlast.

"Ako neće da prihvate taj predlog, ni mi ne možemo da prihvatimo ništa ispod toga. U tom slučaju, jasno ćemo poručiti da ćemo ispunjavati 10 zahteva EU iz decembra. U njima zajednica nije ni pomenuta. Naš predlog zajednice srpskih opština je model kojim bi se rešila sva otvorena pitanja, pa i iz decembarskih uslova, a prvenstveno paralelizam institucija na kome EU insistira", ističe on.

Dačić je ocenio da dijalog ne znači da se od Srbije traži da prihvati kosovski Ustav i da je to nešto na šta on ne može da pristane, jer u tom slučaju srpskoj zajednici ne ostaju nikakve ingerencije.

"Došli smo do situacije kada sa evropskim partnerima moramo otvoreno da razgovaramo o pitanjima naših daljih evropskih integracija, pitanjima iz dijaloga. Srbija neće promeniti stavove kako bi na leto dobila datum za početak pregovora o članstvu u EU, ali to isto tako ne znači da odustajemo od evropskog puta Srbije", rekao je premijer.

Govoreći o podršci koju SAD pružaju Prištini da sve što ponudi u razgovorima bude utemeljeno na zakonima Kosova, zapitao je zbog čega se onda, uopšte, i vode pregovori i zbog čega Srbija mora da učestvuje u tome.

"Onda neka sednu sa Srbima sa KiM i rešavaju pitanje zakona. Ali ako hoće sa nama, onda je to poseban politički dogovor, a ne da se pregovori vode u pravcu da mi nateramo Srbe sa KiM da prihvate ono što piše u tamošnjim zakonima. To nije konstruktivan pristup pregovorima i ne vodi nigde", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: