(Ne)realna promena Ustava zbog KiM

Da li je potrebna promena Ustava zbog Kosova pitanje je na koje politički akteri nemaju jedinstven odgovor. Ipak, Dačić smatra da bi do promene trebalo da dođe.

Izvor: B92

Petak, 08.03.2013.

13:24

Default images

Prema rečima premijera Srbije, potrebno je doneti ustavni zakon o nadležnostima koje bi se poverile zajednici srpskih opština na Kosovu i da je zato verovatno potrebna i promena Ustava. Ipak, dodaje on, državni vrh o tome još nije razgovarao.

"Ako sledimo logiku usvajanja platforme i rezolucije o Kosovu u skupštini, u tom slučaju sledi donošenje ustavnog zakona kojim bi se nadležnosti poverile zajednici srpskih opština", rekao je Dačić i podsetio da je procedura za promenu Ustava komplikovana, da je za to potrebna široka saglasnost, jer je prema njegovoj oceni postizanje konsenzusa nemoguće.

S druge strane, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da nije realna promena Ustava.

"U platformi koju je usvojila Vlada ponuđeno je naše viđenje, moguće rešenje kosovskog problema predviđeno da se u slučaju postizanja dogovora sa Prištinom, našim ustavnim zakonom prenesu ovlašćenja Prištini", rekao je Drecun novinarima u Skupštini.

"Ne vidim mogućnost podele Kosova, niti nikakvo priznavanje te tvorevine od strane Srbije", poručio je Drecun.

Bogdanović: Menjati Ustav i zbog KiM

Goran Bogdanoviæ (Fonet, arhiva)
Funkcioner Demokratske stranke Goran Bogdanović, s druge strane, kaže da Ustav Srbije treba da se menja i to ne samo zbog Kosova i Metohije i rekao da veruje da će o tome biti postignut konsenzus sa svim strankama.

"Ovaj ustav nije funkcionalan, ne daje veliki prostor i za preduzetništvo, ekonomski razvoj, poštovanje ljudskih i građanskih prava i ima mnogo segmenata i članova u sadašnjem ustavu koji po meni treba da se menjaju", rekao je Bogdanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je podsetio da prilikom donošenja ustava 2006. je postojao delmičan konsenzus za njegovo usvajanje i poručio da se, nažalost, situacija nije promenila.

Bogdanović je ukazao da premijer još nije poslanicima kazao šta je sve dogovoreno u Briselu i da su sve izjave koje dolaze od šefa kancelarije za KiM Aleksandra Vulina i njegovog zamenika Krstimira Pantića konfuzne i različite.

"Zatražio sam da se odbor izjasni o tome da premijer najdalje u roku od 14 dana dođe ovde i poslanicima objasni šta je sve dogovoreno u Briselu, a ne da svaki dan na medijima iz Prištine saznajemo šta je dogovoreno do sada", rekao je Bogdanović.

Bajatović: Promena ne bi bila dobra

Tanjug, arhiva
Potpredsednik SPS i predsednik Pokrajinskog odbora SPS za Vojvodinu Dušan Bajatović ocenio je danas da promena Ustava Republike Srbije u ovom trenutku ne bi bila dobra.

On je danas na konferenciji za novinare na pitanje da li bi trebalo pokrenuti postupak za promenu republičkog Ustava, jer na prostoru Kosova i Metohije državni organi Srbije nemaju uticaja, kazao da je jasan stav svih u Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

"Kosovo i Metohija su deo Srbije i to je stav većine političke elite u zemlji, ali je pitanje da li taj stav u praksi može da se sprovede", rekao je Bajatović.

On je kazao da je potpuno drugo pitanje to što je nama Kosovo, kako je rekao, oteto i što u praksi teško može da se realizuje stav oko koga postoji potpuna saglasnost u Srbiji, a to je, kako je ponovio, da su Kosovo i Metohija i istorijski i na svaki drugi način deo Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: