Dačić potvrdio: Idemo u Brisel

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio danas da državni vrh putuje u Brisel kako bi predstavnicima EU preneli da je Srbija Prištini predložila sve što je imala.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 08.03.2013.

10:13

Default images

Prema njegovim rečima, u razgovorima koji slede o paralelizmu kosovskih institucija, predsednik Srbije, premijer i prvi potpredsednik Vlade će 11. marta prezentovati državno jedinstvo i potvrditi da Beograd hoće dogovor, a to nikako nije prihvatanje kosovskog ustava.

Dačić je rekao i da ne očekuje peviše da predsatavnici međunarodne zajednice izvrše pritisak na Prištinu jer su, kako je naveo, navikli "da pritiskaju Srbiju".

"Kad vršite preveliki pritisak može da pukne. Mi više nemamo gde, to što smo predložili, predložili smo iskreno i nijedan Srbin neće više ponuditi od ovoga, bitne su samo nadležnosti", rekao je Dačić.

Premijer je novinarima rekao da Srbija neće promeniti stavove zbog dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU istakavši da je predlog predsednika republike Tomislava Nikolića izuzetno prihvatljiv i da nema razloga da ga Priština odbije jer i u drugim državama Evrope postoje autonomne oblasti, regije, kantoni.

"Pitao sam ih - ako može da postoji Severna Irska, u Italiji autonomne regije, kantoni, policija kojima upravlja lokalna samouprava zašto ne može na Kosovu. Odgovorili su mi da to liči na Republiku Srpsku", rekao je Dačić.

On je rekao da je RS američki izum stvoren u Dejtonu i da takvo rešenje ne dozvoljavaju na Kosovu jer misle da će biti faktor razbijanja KiM.

Podsetimo, 4. marta završena je šesta runda dijaloga, koja se ocenjivala kao najteža, jer se razgovaralo o zahtevu Srbije da se na Kosovu formira Zajednica srpskih opština. Nakon višesatnog trojnog sastanka Ketrin Ešton, Ivice Dačića i Hašima Tačija, nije postignut nikakav dogovor.

Dačić je inače, u izjavi za list Alo otkrio da će, nakon Brisela, za dve nedelje otputovati i u SAD, opet zbog pitanja Kosova.

"Za 22. mart zakazana je sednica Saveta bezbednosti UN . I tada ću, kao što sam uvek činio, ponoviti da je rešavanje konačnog statusa Kosova jedan od najvažnijih prioriteta Vlade na čijem sam čelu, da smo spremni na kompromise, ali i da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost", zaključio je premijer Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: