Severna Koreja se priprema za rat?

U Severnoj Koreji se održavaju velike vojne vežbe, tvrde izvori iz Južne Koreje. Severna Koreja objavila da će iskoristiti pravo na preventivni nuklearni napad.

Izvor: Tanjug, index.hr

Četvrtak, 07.03.2013.

09:37

Default images

Novi potez severnokorejskih vlasti dolazi nakon što je Pjongjang zapretio prekidom 60-godišnjeg primirja kojim je 1953. godine završio Korejski rat, javlja BBC.

Danas se očekuje se i nova sednica Saveta bezbednosti UN-a o nametanju oštrijih sankcija Pjongjangu, nakon izvođenja nuklearnog testa.

Severna Koreja je zapretila danas da će iskoristiti pravo da izvede preventivni nuklearni napad protiv bilo koga ko je napadne, podižući tako ratobornu retoriku protiv neprijateljskih zemalja dok se Ujedinjene nacije spremaju da pojačaju sankcije protiv Pjongjanga.

"Pošto su Sjedinjene Države na korak da započu nuklearni rat, naše revolucionarne oružane snage će iskoristiti pravo da izvedu preventivni nuklearni napad protiv vojnih komandi agresora kako bi zaštitili naše vrhovne interese", rekao je predstavnik ministarstva spoljnih poslova u saopštenju koje je prenela agencija KCNA.

Pjongjang je optužio Vašington da koristi vojne vežbe u Južnoj Koreji kao odskočnu dasku za nuklearni i konvencionalni napad na Sever i zapretio da će izvršiti još proba nuklearnog oružja, kao odgovor na sankcije UN.

Severna Koreja nema rakete sposobne da izvrši nuklearni napad na SAD, ali su zato u njenom dometu Južna Koreja i Japan.

U saopštenju, Pjongjang je optužio Sjedinjene Države da predvode napore da se uvedu sankcije Severnoj Koreji, prenele su agencije.

Te sankcije samo će ubrzati Severnu Koreju u nameri da ispuni prethodna obećanja i preduzme "snažne druge i treće protivmere" protiv neprijatelja, kaže se u saopštenju, bez navođenja koje su te mere.

Neimenovani predstavnik Severa je takođe rekao da će oni steći pravo da preduzmu vojne akcije 11. marta kada američko-južnokorejski manevri ulaze u fazu punih dejstava i pošto je Pjongjang saopštio da više ne priznaje prekid vatre.

"Mi ozbiljno upozoravamo da u vreme kada ne možemo da izbegnemo drugi Korejski rat, Savet bezbednosti UN, koji je služio kao američka marioneta 1950. i učinio da korejski narod gaji večno nezadovoljstvo protiv njega, ne sme da počini ponovo isti zločin", poručio je Pjongjang.

Sever je zatražio od Saveta bezbednosti i da smesta ukine Komandu UN koju predvode Amerikanci, a koja je stacionirana u Seulu, i da preduzme korake kako bi se okončalo stanje rata na Korejskom poluostrvu, jer još nije potpisan mirovni sporazum po okončanju rata 1953. godine.

I u prošlosti je Sever pretio da će napasti Jug i snage SAD u Južnoj Koreji i tvrdio da poseduje rakete dugog dometa koje mogu da pogode američki kontinent.

Poslednja pretnja je usledila dva dana nakon što je Pjongjang zapretio da će raskinuti sporazum o prekidu vatre kojim je okončan Korejski rat 1953. godine, zbog sankcija i zajedničkih vojnih manevara američkih i južnokorejskih trupa.

Portparol ministarstva obrane Južne Koreje Kim Min-seok izjavio je kako Pjongjang trenutno "sprovodi nekoliko vojnih vežbi u koje su uključene stotine vojnika, marinaca i vazdušnih snaga".

"Budući da se radi o očiglednoj provokaciji, ove vežbe za nas predstavljaju poseban interes", kazao je Min-seok. Južna Koreja već je ranije najavila da će reagovati na bilo kakav oblik provokacije svojih severnih suseda.

Južna Koreja je odgovorila juče da će uzvratiti na bilo kakvu provokaciju iz Severne Koreje. "Ukoliko Sevena Koreja izvede provokacije koje ugrožavaju živote i bezbednost Južnokorejaca, naša vojska će izvršiti snažnu i odlučnu odmazdu", rekao je general Kim Jong-Hjun novinarima.

Pojačane vojne aktivnosti s obe strane teško naoružane granice između dve Koreje dolaze u vreme kada se očekuje odluka Saveta bezbednosti UN o uvođenju dodatnih sankcija Pjongjangu zbog decembarske raketne probe i treće nuklearne eksplozije prošlog meseca.

Australija je danas na neodređeno vreme blokirala planove Severne Koreje da ponovo otvori ambasadu u toj zemlji zbog nedavne probe nuklearne bombe.

Predstavnik australijskog ministarstva spoljnih poslova Patrik Lou rekao je da je vlada prenela Pjongjangu da je njihov zahtev suspendovan dok Ujedinjene nacije razmatraju odgovor na postupak Pjongjanga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: