8 žena ubijeno u porodičnom nasilju

Od početka 2013. osam žena je u Srbiji stradalo u slučajevima porodičnog nasilja, a 2012. registrovano je 56 žena žrtava nasilja partnera ili članova porodice.

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.03.2013.

15:14

Default images

Ovo je saopšteno na skupu o podizanju svesti o nasilju nad ženama koji je organizovala ambasada Australije u Beogradu.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Stana Božović istakla je da problem nasilja nad ženama ima globalni karakter i da je prisutan u svim državama, nezavisno od ekonomskog razvoja.

Prema njenim rečima, nema oblasti društvenog života u Srbiji u kojoj žene nisu diskriminisane i u kojoj nisu zabeleženi primeri različitih vrsta nasilja nad ženama, od ekonomskog do seksualnog.

"Vlada Srbije je posvećena borbi protiv nasilja nad ženama i unapređivanju njihovog položaja u društvu, ali je za uspeh tih napora neophodno uključivanje i civilnog sektora i pojedinaca", kazala je Božovićeva.

Ona je najavila da će početkom aprila zasedati nacionalni Savet za rodnu ravnopravnost čiji će članovi biti kompetentni predstavnici Vlade Srbije i civilnog sektora.

"Ministarstvo rada potpisalo je projekat saradnje sa ambasadom Švedske u Srbiji u cilju ekonomskog i političkog osnaživanja žena i adekvatnijeg medijskog pokrivanja te problematike. Moramo promeniti trenutno stanje koje pokazuje da žene u javnom, političkom životu Srbije, a naročito na lokalnom nivou, nisu dovoljne zastupljene", rekla je Božovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: