Vulin: Goranci sa srpskim opštinama

Vulin kazao opštinskom rukovodstvu Gore da je Beograd u Briselu tražio da se problem Goranaca rešava sa ostalim opštinama na Kosovu u kojima Srbi žive u većini.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.03.2013.

17:25

Default images

"Dobio sam podršku predstavnika opštine Gora za to, Goranci su spremni i oni žele da budu tamo gde su oduvek bili, sa Srbijom koju nisu napustili i u težim vremenima", rekao je direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Vulin je u selu Vranište, u opštini Gora, Gorancima poručio da država neće prestati da brine o njima i da će biti uz narod.

"Goranci su često izloženi pokušajima asimilacije, a mnogi pokušavaju da ospore njihovo pravo da su Goranci i da postoje", rekao je Vulin, dodajući da su Goru i Gorance u Briselu izneli, ne kao problem, već kao stav zajednice srpskih opština.

Želimo da Gora bude deo zajednice srpskih opština, a to želi i Gora, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

On je naglasio da je zajednica srpskih opština otvorena za sve koji žele da postanu njen deo, ističući da svaka opština na Kosovu može postati deo zajednice srpskih opština ako prihvati temeljne vrednosti i strukturu zajednice.

"Goranci su pokazali da im je stalo do Srbije i do bliskosti sa srpskim narodom. Zajednica srpskih opština je otvoren predlog i taj predlog je u Gori prihvaćen", istakao je on.

Vulin je naveo da u Gori šest osnovnih i jednu srednju školu pohađa 880 učenika i da oni nastavu prate po planu i programu srpskog Ministarstva prosvete.

Institucije Srbije ovde su bile i ostaju da pomognu kroz zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu, rekao je Vulin, navodeći da u Gori ima više od 300 korisnika socijalne pomoću koju daje Republika Srbija.

"Bez srpskih institucija ovde život u Gori ne bi bio moguć", poručio je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: