"EU je Frankenštajnovo čudovište"

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc tvrdi da se Evropska unija zbog manjka demokratije pretvorila u Frankenštajnovo čudovište.

Izvor: B92

Sreda, 06.03.2013.

11:06

Default images

Prema njemu, glavni problem je u nepoštovanju principa podele vlasti, jednom od osnovnih stubova demokratije, prenosi briselski portal "EU obzerver".

"Nacionalni suverenitet se u Evropi zasniva na podeli vlasti: imamo vlade koje parlamenti mogu da obore i sudove koji paze da se pravila poštuju", rekao je Šulc na tribini o budućnosti EU u Hamburgu.

On tvrdi da su u institucije EU ugrađeni samo delovi tog okvira, ali ne i podela vlasti. "To je ono što ja zovem Frankenštajnovom Evropom", rekao je Šulc.

Predsednik EP je za Evropsku komisiju rekao da je najnedemoratskija institucija EU, jer je podvrgnuta minimalnom nadzoru poslanika i da "samo otuđuje ljude".

"Tamo postoje dve škole mišljenja: jedni se neće smiriti dok i poslednje lokalno groblje ne bude privatizovano, a drugi dok Komisija ne uvede pravila za sahranjivanje", konstatovao je Šulc.

On smatra da je rešenje u korenitim reformama kojima bi se smanjila ovlašćenja Komisije na uštrb parlamenta.

Ostaje, međutim, da se vidi da li će Šulc takve reforme zastupati ukoliko pobedi u trci za mesto predsednika Evropske komisije 2014, gde važi za jednog od najozbiljnijih kandidata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: