Simić: Ključna odluka SAD o Kosovu

Odbijanje Prištine da prihvati nadležnosti zajednice srpskih opština dokaz je da će SAD a ne EU doneti konačnu odluku, kaže politički analitičar Predrag Simić.

Izvor: Beta, Blic

Utorak, 05.03.2013.

09:04

Default images

Simić je za RTS rekao da je dosadašnja praksa pokazala da se "u Evropi nešto počne, a u Vašingtonu završi".

"Tvrdoglavo odbijanje zajednice srpskih opština dokaz je da iza Prištine stoji Amerika. Čuli smo ovih dana da su se obe strane obratile Americi za pomoć i ona će imati poslednju reč. U Prištini ne postoji nijedna bista evropskih zvaničnika", kaže on.

Bivši ambasador u Francuskoj i profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka ocenio je da je to što je jučerašnja, šesta runda razgovora Beograda i Prištine u Briselu loše završena "poraz evropske diplomatije".

O dobijanju datuma za početak pregovora Srbije o članstvu u EU on je ponovio da će ključnu ulogu imati Nemačka, odnosno njen Bundestag, koji je sada "pred izborima, a 80 odsto građana se protivi proširenju EU".

Simić očekuje da će se nastaviti diplomatske posete između Srbije i Nemačke kako bi se "odmrzla situacija" i u Briselu i u Berlinu, a u korist Srbije.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da tokom jučerašnje runde dijaloga nije bilo značajnog napretka i da nije postignut dogovor o ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština.

On je ujedno i demantovao izjavu svog sagovornika, premijera Kosova Hašima Tačija da je postignut usmeni dogovor da se demontiraju srpske bezbednosne strukture koje navodno postoje na severu Kosova, jer, kako je ponovio, Srbija na Kosovu nema nikakve bezbednosne strukture.

SAD protiv izvršnih ovlašćenja opštinama

Priština ima podršku SAD da ne pristane na kompromis o zajednicama srpskih opština na Kosovu. S druge strane, ostale zemlje Kvinte - Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija - smatraju da je taj predlog Beograda "razuman", saznaje "Blic" u diplomatskim izvorima.

Diplamate s kojima je "Blic" razgovarao tvrde da je na sastanku ambasadora Kvinte, prošle nedelje u Beogradu, postalo jasno da ne postoji jedinstven stav prema srpskom predlogu.

"Amerikanci smatraju da Srbija nije u poziciji da zahteva bilo šta i uvereni su da Beograd neće prekinuti dijalog sa Prištinom ako se njihov zahtev usvoji zbog opredeljenja da se sve učini da bi se u junu dobio datum za početak pregovora sa EU. Bez pritiska SAD na Prištinu, Tači neće prihvatiti da učini bilo kakve ustupke za srpsku zajednicu na Kosovu", kaže za "Blic" izvor iz diplomatskih krugova u Beogradu.

Zbog toga je Dačić proteklih dana upozoravao da su u dijalogu s Prištinom na vidiku veliki problemi, jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera, podseća list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: