Bezbednost hrane tema broj 1

Situacija sa aflatoksinom u regionu je pod kontrolom, poručeno sa sastanka predstavnika ministarstava poljoprivrede Srbije, Hrvatske, Makedonije, RS i BIH.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

07:07

Default images

Učesnici sastanka su izjavili da će zemlje regiona u narednom periodu sarađivati i zajednički raditi na unapređenju sistema bezbednosti hrane.

Oni su na sastanku u Beogradu istakli da se s problemom povećane količine aflatokaina ne suočava samo region, već je to problem i širom Evrope.

Takođe, prema njihovim rečima, mleko koje se proizvodi na ovom području jedno je od najkvalitetnijih u Evropi.

Srpski ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je na sastanku dogovoreno da se pojača kontrola stočne hrane i sirovog mleka, poštri nivo higijenskih uslova u skladištima, unapredi međusobna komunikacija stručnih službi i da sastanci ovog tipa postanu uobičajena praksa.

Prema njegovim rečima, Srbija će se uskoro vratiti standardu od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu. Ove norme poštuju i susedi, koji takođe nisu deo Evropske unije.

"0,05 mikrograma, govorim o akcijskom planu koji je dao rezultate ili daje rezultate na terenu, govorimo samo o 6-7 odsto kompletnog mleka u kojem je nešto povećana razina aflatoksina u primarnoj proizvodnji", kazao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede Hrvatske.

Mirko Šarović, ministar poljoprivrede BIH, kaže da je i u BiH granica 0,05 mikrograma po kilogramu mleka. "I nemamo nameru da menjamo svoj pravilnik koji je usklađen sa propisima EU", dodao je on.

I makedonski ministar Ljupčo Dimovsk kaže da ta zemlja ima pravilnik za kvalitet mleka koji je donesen 2005. godine i u celosti je usklađen sa evropskim zakonodavstvom.

Iz Nemačke potvrđeno: Kukuruz stigao iz Srbije

U međuvremenu, iz Nemačke je stigla informacija da je kukuruz zaražen aflatoksinom uvezen iz Srbije.

"Imamo dokument koji potvrđuje da je Srbija zemlja porekla i mi se u skladu sa tim odnosimo prema ovom pitanju. Kao što je rekao pokrajinski ministar poljoprivrede, ovde je zakazala unutrašnja kontrola kod firmi koje u Nemačkoj prerađuju kukuruz u stočnu hranu. Ubuduće će biti više državnih kontrola kako bismo predupredili ove pojave", izjavila je Nataša Manski, portparolka Nemačke Pokrajine Donja Saksonija za Dojče vele

Ministar Knežević, međutim, ostaje pri tvrdnjama da Srbija u poslednjih 14 meseci nije izvozila kukuruz u Nemačku.

Inače, regionalni ministri dogovorili su se da se ponovo sastanu za mesec dana u Sarajevu. Knežević je rekao i da je Hrvatska ponudila usluge svoje Nacionalne referentne laboratorije za kontrolu mleka i susednim zemljama, da bi im pomogla u kontrolisanju kvaliteta mleka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: