Novi protesti u Bugarskoj

Desetine hiljada ljudi protestovalo je u Bugarskoj zbog siromaštva i korupcije, i traže izmene zakona kojim će biti omogućeno učešće običnih građana u politici.

Izvor: B92

Nedelja, 03.03.2013.

15:29

Default images

Zasad nema izveštaja o eventualnom nasilju tokom današnjih protesta, održanih na državni praznik, preneo je AP.

Državni praznik u Bugarskoj obežiće protesti, u Sofiji i drugim gradovima Bugarske mirnom šetnjom građani su izrazili svoje nezadovoljstvo. Građani zahtevaju suzbijanje korupcije, smanjenje cene struje kao i pravljenje strategije za pomoć najsiromašnijim građanima kojih je u Bugarskoj sve više.

"Nezadovoljan sam jer se u ovoj državi ništa nije promenilo već 23 godine, sve je ostalo kao da je socijalizam i dalje aktuelan.Smeta mi to što znam da može mnogo da se uradi, a političari ne preduzimaju ništa da trenutnu situaciju promene. Siguran sam da bi se samo iznošenjem plana za rešavanje socijalnih problema mnogo toga promenilo", kaže jedan od građana.

"Zahtevam da se političari više posvete rešavanju problema građana, nama je potreban plan za rešavanje situacije", navodi jedan od demonstranata.

"Nama je potrebno da nam neko da nadu, nada umire poslednja", rekla je jedna žena.

Demonstracije u Sofiji i drugim većim gradovima počele su pre skoro 20 dana, i u nekoliko navrata su prerasle u nemire, u kojima je povređeno više desetina ljudi. Protesti su primorali bugarskog premijera Bojka Borisova da podnese ostavku vlade, a vanredni izbori zakazani su za 12. maj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: