Vojvodina: Izbori, tuče, privođenja

Kandidati SNS ubedljivi u Srbobranu i Zrenjaninu, a SPS u Apatinu, u drugom krugu dopunskih pokrajinskih izbora. Optužbe DS i SNS o tučama, dva lica privedena.

Izvor: B92

Nedelja, 03.03.2013.

09:52

Default images

Biračka mesta su zatvorena u 20 časova, najslabija izlaznost u Zrenjaninu.

Policija u Srbobranu odredila je zadržavanje D.B. (49) i M.B. (29) iz te opštine zbog osnovane sumnje da su kršili javni red i mir tako što su fizički napali aktiviste SNS, saopšteno je iz PU Novi Sad.

U saopštenju se navodi da su njih dvojica, inače aktivisti DS-a, u mestu Turija u toj opštini nešto pre 17 sati ispred biračkog mesta 22 fizički napali dvojicu aktivista SNS-a, a jednog od njih lakše povredili.

U saopštenju se navodi da će D.B. i M. B. biti zadržani do 12 časova na osnovu Zakona o javnom redu i miru i protiv njih će biti podnet zahtev za pokretanje istrage.

U Srbobranu je juče bilo zabeleženo niz incidenata, u kojima su nepoznate osobe pretukle nekoliko građana i stranačkih aktivista. Kako je javila reporterka B92, u Srbobranu je tokom dana bilo mirno.

Situacija se, međutim, drastično promenila tokom večeri. Prvo se oglasila Srpska napredna stranka koja je saopštila da je oko 17 časova, ispred biračkog mesta broj 22, u naselju Turija u opštini Srbobran, šest osoba pretuklo člana biračkog odbora iz redova naprednjaka Mirka Slavulja.

SNS: Napadači iz vozila vlade; DS: Batinaši SNS ispred birališta

Napadači su, kako tvrde u SNS-u, izašli iz automobila registarskih oznaka pokrajinske Vlade. U saopštenju se navodi da su tom prilikom izbili zube i naneli teške telesne povrede Slavulju. Srpska napredna stranka traži od policije da privede i pokaže "ko su batinaši u Srbiji, ko ljudima izbija zube, i ko vodi politiku devedesetih godina".

Ubrzo su demokrate uzvratile saopštenjem u kom navode da se "batinaši SNS-a masovno okupljaju ispred biračkih mesta u Srbobranu". U saopštenju DS-a se navodi da se na pomenutom biračkom mestu 22 u Turiji, okupilo preko 50 mladića obučenih u crno.

Iz DS-a navode da su njihovi aktivisti pozvali policiju kada su okupljeni mladići vratili dva glasača ispred birališta. Tom prilikom su, kako se navodi, NN lica nasrnula na aktiviste DS-a i došlo je do fizičkog obračuna.

U saopštenju se navodi i da je policija reagovala sa zakašnjenjem, a na molbu šefova izbornih štabova da omoguće normalan ulazak na biračka mesta, objasnili su da to ne mogu da urade. Dodaje se i da su aktivisti DS-a zadržani u pritvoru, a aktivisti SNS-a pušteni.

Tako su današnji dopunski pokrajinski izbori ostali u senci novih sukoba dve najveće stranke.

SNS: Velika pobeda; DS: Potvrdili pozicije

Na dopunskim izbori za tri poslanika u Skupštine Vojvodine, večeras u 20 sati zatvorena su biračka mesta u Zrenjaninu, Srbobranu i Apatinu. Kako je potvrđeno iz izbornih štabova stranka, naprednjaci su pobedili u Srbobranu i Zrenjaninu, a kandidat SPS u Apatinu.

Novi poslanici biće Darko Bađok (SNS) iz Zrenjanina, Živko Nastić (SNS) iz Srbobrana i Dragan Rastović (PS) iz Apatina.

Najveća izlaznost je bila u Srbobranu, gde je oko 57 odsto glasača izašlo na birališta, dok je u Zrenjaninu izašlo osam odsto birača manje nego u prvom krugu - tek oko 25 odsto. U 19 časova, u Apatinu je izlaznost bila oko 40 odsto.

"Srpska napredna stranka ostvarila je veliku pobedu u drugom krugu dopunskih pokrajinskih izbora u Zrenjaninu i Srbobranu, a SNS pobedom ocenjuje i pobedu izbor kandidata SPS u Apatinu. cenjujemo da su građani Vojvodine u tri velike izborne jedinice, glasajući za kandidate Srpske napredne stranke, iskazali snažnu političku volju za promenama koje, nakon 12 godina vladavine Demokratske stranke u AP Vojvodini, voljom građana, postaju neminovnost", piše između ostalog u saopštenju SNS.

Na drugoj strani, iz DS su poručili da su njihovi kandidati ostvarili značajno bolje rezultate nego u maju 2012. godine.

"Demokratska stranka, iako na ponovljenim izborima nije dobila nove poslanike, potvrdila je svoju poziciju i podršku koju ima među građanima Vojvodine, jer je zabeležila rast u sredinama koje joj nisu naklonjene. Apsolutna većina koju Vlada Vojvodine ima u Skupštini AP Vojvodine ostaje nepromenjena i apsolutno dominantna", zaključuje se u saopštenju. Na izborima u Srbobranu, prema podacima iz izbornog štaba DS-a, kandidat SNS Živko Nastić, osvojio je 4.426 glasova, a kandidatkinja DS-a Valerija Tanasijin, osvojila je 3.490 glasova.

Prema podacima iz izbornog štana SNS-a, na izborima u Srbobranu izašlo je 8.162 birača ili 57,65 odsto, a za kandidata SNS-a glasalo je 4.426 ili 54,23 odsto, dok je za kandidatkinju DS-a glasalo 3.486 ili 42,71 odsto.

U Zrenjaninu, prema izvorima iz DS-a, za kandidata SNS-a Darka Bađoka glasala su 5.827 birača, dok je za kandidata DS Miodraga Damjanova glasalo 3.865 birača.

U drugom krugu izbora u Apatinu našli su se kandidati Socijalističke partije Srbije Dragan Rastović i kandidat DS-a Bruno Urbanovski.

Prema podacima iz izbornog štaba DS-a, za kandidata socijalista glasalo je 6.569 glasača, a za kandidata DS-a 4.441 birača.

Podaci iz izbornog štaba SPS-a, što se tiče njihovog kandidata su isti (6.569 glasova), dok se podaci o kandidatu DS-a razlikuju za tri glasa, odnosno prema SPS-u, Urbanovski je osvojio 4.438 glasova.

U sve tri izborne jedinice ukupno je registrovano više od 78.000 birača koji su do 20 sati mogli da glasaju na ukupno 83 biračka mesta.

Izbore je krajem prošle godine raspisao predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor zato što su ostavke na poslanička mesta, zbog nespojivosti funkcija podneli gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, kao i predsednici opština Apatin Živorad Smiljanić i Srbobran Zoran Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: