Tri scenarija za Kosovo?

Državni vrh Srbije razmatra tri moguća scenarija kada je u pitanju nastavak dijaloga o Kosovu i mogućnost dobijanja datuma pregovora s EU, piše ”Blic“.

Izvor: Blic

Subota, 02.03.2013.

23:04

Default images

Prema saznjanima “Blica”, opcije su: (1) da se do kraja insistira na formiranju zajednice srpskih opština sa svim ovlašćenjima, (2) ukoliko to ne uspe da se krene na ispunjavanje uslova EU iz decembra ili da (3) vladajuća koalicija utvrdi da je datum pregovora previsoka cena za ono što se traži od Beograda.

Konačan plan poteza u šestoj rundi pregovora o Kosovu, koja će biti održana 4. marta u Briselu, srpski zvaničnici će utvrditi na sastanku u nedelju, saznaje “Blic”.

Pregovori o Kosovu zapali su u ćorsokak jer Priština ne pristaje na kompromis i neće da dozvoli da Zajednica srpskih opština, koja bi bila formirana na severu, ima izvršna ovlašćenja i da bude birana na izborima.

Zato je premijer Ivica Dačić juče sazvao sastanak državnog vrha jer situacija u kojoj se Srbija trenutno nalazi zahteva zajednički stav vladajuće koalicije. Na sastanku su bili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik i potpredsednik Vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, ministar ekonomije Mlađan Dinkić i direktor kancelarije za KiM Aleksandar Vučić.

Dobro upućeni izvor “Blica” kaže da je najmanji problem da premijer do poslednjeg trenutka insitira na formiranju Zajednice srpskih opština, ali je pitanje da li se time bilo šta postiže.

“Beogradu je jasno poručeno da Priština ne da nadležnosti za Zajednicu srpskih opština i od toga neće odustati jer za takav stav ima podršku Nemačke i SAD”, tvrdi izvor “Blica”.

Dačić ne bi da odustane od ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština jer u suprotnom Srbi ne bi imali ni potrebne uslove ni dovoljno garancija za funkcionisanje svoje zajednice na KiM.

“Ukoliko to, ipak, ne uspe Srbija bi morala ukoliko hoće da dobije datum za pregovore da reši svako pojedinačnu stavku iz decembraskih uslova saveta EU”, dodaje sagovornik “Blica”.

Ti uslovi su vezani za bezbednosne strukture, pravosuđe, energetiku, telekomunikacije, lokalne izbore i finansiranje na Kosovu i Metohiji.

Kako ”Blic“ saznaje, nije isključeno da državni vrh ukoliko nijedna od dve varijante ne naiđe na odobravanje, odluči da je Srbija isuviše uslovljena zahtevima na koje ne može da pristane, dok druga strana neće ni minimum kompromisa.

“Treća mogućnost je: datum je previsoka cena u odnosu na ono što se traži od Beograda. To nikako ne treba shvatiti kao odustajanje od EU već samo da nećemo pošto-poto datum do leta”, kaže izvor “Blica”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: