I Petrović u prištinskoj delegaciji

Zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović biće član prištinske delegacije u sledećoj rundi razvgovora u Briselu. On najavljuje i skori dolazak u Beograd.

Izvor: B92

Subota, 02.03.2013.

21:08

Default images

Petrović je u intervjuu za “Glas Amerike“ potvrdio da će biti deo tima koji će u ponedeljak u Briselu nastaviti razgovore sa predstavnicima Beograda. On je napomenuo da će uskoro sa predstavnicima vlasti Srbije razgovarati i u Beogradu.

“U ovoj rundi dijaloga pridružiću se kosovskom premijeru. Tema će biti sever Kosova, odnosno utvrđivanje nadležnosti kosovskih institucija na severu Kosova“, rekao je Petrović.

Na konstataciju da je ovo prvi put da je u prištinskoj delegaciji uključen i Srbin iz kosovskih institucija on je rekao da je poznato da su srpski predstavnici u kosovskoj vlasti snažno podržali početak procesa dijaloga, a "još snažnije podržavali njegov tok".

“Naša uloga je veoma važna i mi smo na neposredan način bili učesnici ovog procesa, a sad je prvi put da smo i na posredan način uključeni u taj proces i to je jako važno pre svega za srpsku zajednicu, ali takođe i za taj proces. Takođe najvažnije je da se ti dogovori implementiraju na terenu”, naglasio je Petrović dodajući da je važno i što mogu da iz prve ruke budu upoznati o onome što se dešava u Briselu.

“Jako je važno da Srbi, pogotovo koji žive južno od Ibra, ne budu na bilo koji način oštećeni dogovorima koji će se desiti u Briselu“, istakao je on.

Petrović ne misli da je dijalog u krizi, već smatra da se došlo do situacije da neke dogovore treba sprovesti, za šta je, kako je ocenio, neophodno učešće ne samo dva premijera nego i drugih političkih relevantnih faktora kako domaćih tako i međunarodnih.

On je kazao da očekuje da će svi prepoznati svoju ulogu i svoju obavezu, jer je reč o procesu koji, kako je rekao, ima za potrebu poboljšanje života ne samo naše već i budućih generacija na ovom prostoru.

Na pitanje da li će se uskoro sastati sa predstavnicima vlasti u Beogradu negde van Brisela Petrović je rekao da se radi na realizaciji tog susreta i da ne postoji tačan datum kad će se to dogovoriti, ali da je siguran da će to biti veoma brzo.

“Činjenica je da smo se mi sretali sa puno funkcionera i političara iz Srbije, ali su to bili neformalni susreti. Imam informaciju da na organizovanju tog zvaničnog susreta u Beogradu rade naši partneri i prijatelji iz Brisela i svestan sam činjenice da nije potrebna neka posebna urgencija za jedan takav susret, jer mislim da je to više nego neophodno”, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: