"Biće otežano dokazivanje genocida"

Posle oslobađajućih presuda Haškog tribunala, ni Srbija ni Hrvatska nisu u boljoj poziciji da dokažu ono što tvrde u međusobnim tužbama za genocid, kaže Varadi.

Izvor: B92

Subota, 02.03.2013.

10:21

Default images

Posle oslobađajućih presuda Haškog tribunala srpskom i hrvatskim generalima, ni Srbija ni Hrvatska nisu u boljoj poziciji da dokažu ono što tvrde u svojim tužbama za genocid podnetim pred Međunarodnim sudom pravde, izjavio je profesor međunarodnog prava dr Tibor Varadi.

"Srbija zbog odluke o (generalu Antu) Gotovini teško može da potvrdi protivtužbu, a Hrvatska tužbu zbog odluke o (generalu Momčilu) Perišiću", rekao je Varadi u intervjuu sutrašnjoj "Politici".

On je podsetio da su tužbe i Srbije i Hrvatske podnete zbog genocida, a da ni Perišić, kao ni Gotovina nisu bili ni optuženi, a ni prvostepeno osuđeni za genocid.

Varadi smatra da će sada još više biti otežano dokazivanje genocida, ako su oni oslobođeni čak i od ratnih zločina.

Na pitanje kakav je značaj oslobađajuće haške presude za Perišića, Varadi odgovara da se njome "stvara atmosfera u kojoj je sve teže dalje nastaviti spor pred MSP-om".

On, u isto vreme, smatra važnim što je oslobađajućom presudom "dosta markantno razdvojena uloga Vojske Jugoslavije spram jedinica Vojske Republike Srpske Krajine i jedinica Vojske Republike Srpske".

Presudom se umanjuje uticaj jedinica VJ na ove jedinice, ocenio je Varadi.

Komentarišući to što su Gotovina i Perišić prvo bili osuđeni na višegodišnje kazne, a potom oslobođeni krivice, Varadi je ocenio da "nedoslednost (suda) postoji" i da ju je teško osporiti.

"U Haškom tribunalu nisu stabilizovani, nego formirani pravni stavovi i mišljenja", kaže Varadi i dodaje da je "teško zamisliti da neko dobije 27 godina (zatvora), a na osnovu istih činjenica bude oslobođen".

Na pitanje da li to govori o političkom uticaju na sud, Varadi je rekao da ne bi kvalifikovao nedoslednost, a da su politički razlozi jedni od mogućih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: