File protiv referunduma u Albaniji

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjasnio se protiv referenduma o tri ključna zakona koji je raspisala albanska vlada.

Izvor: B92

Subota, 02.03.2013.

23:39

Default images

Usvajanje ovih zakona, koji se tiču državne uprave i jačanja vladavine prava, predstavlja uslov da Albanija dobije status kandidata za pridruživanje EU, ali vladajuća stranka nije uspela da obezbedi neophodnu dvotrećinsku većinu da to ostvari, pa je pribegla referendumu.

"Više puta sam ponovio da zakone koji se tiču procedure treba usvajati konsenzusom između vlade i opozicije", rekao je File u saopštenju dostavljenom medijima.

On je istakao da referendum ne može biti zamena za dijalog između vlasti i opozicije i da ne doprinosi stvaranju konsenzusa.

Albanija se nalazi u političkoj krizi otkad je Demokratska stranka pod vođstvom Salji Beriše odnela tesnu pobedu na izborima za koje opozicija tvrdi da su bili lažirani, nakon čega su usledile nasilne demonstracije i paraliza parlamenta.

Svi dosadašnji pokušaji da se spor razreši međupartijskim dijalogom ostali su bez rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: