Pahor i Josipović o ratifikaciji

Predsednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Borut Pahor pozvali su danas vlade dveju država da reše spor oko Ljubljanske banke.

Izvor: Tanjug

Subota, 02.03.2013.

10:37

Default images

Ovo je bio prvi sastanak u četiri oka dva predsednika.

Josipović i Pahor borave danas u Salcburgu gde će im biti uručeno viosko priznanje Evropske akademije nauka i umetnosti, pišu hrvatski mediji.

Obojica predsednika su izrazila verovanje da će se stvoriti uslovi da dvotrećinska većina u slovenačkom parlamentu ratifikuje hrvatski pristupni ugovor.

"Apsolutno verujem - Sloveniju i Hrvatsku vodili su i vode odgovorni ljudi. Nemam razloga da sumnjam da će, uvažavajući svoje nacionalne interese, učiniti ono što je najbolje za dve države", istakao je Josipović.

Pahor je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio očekivanje da će slovenački parlament omogućiti Hrvatskoj da nesmetano postane članica EU 1. jula, javila je agencija Hina.

"Ne sumnjam da će, kada se nađe rešenje za 'Ljubljansku banku', na osnovu Bečkih ugovora (o sukcesiji), dve trećine poslanika to očekivanje i ispuniti", rekao je Pahor.

Dvojica predsednika nisu razgovarali o pojedinostima rešenja problema prenete štednje hrvatskih građana u "Ljubljanskoj banci", čime Ljubljana uslovljava ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Državnom zboru, ali su dali snažnu podršku premijerima i vladama u Zagrebu i Ljubljani da pronađu optimalno rešenje.

Uoči sastanka, Josipović je ocenio da pad vlade Janeza Janše neće dodatno usporiti slovenačku ratifikaciju, javio je veb portal index.hr.

"Pa, mislim da se celi postupak ubrzava već činjenicom da vreme ide. I u Hrvatskoj i u Sloveniji znamo da, ako želimo ratifikaciju, a žele i naši prijatelji Slovenci i naravno mi, da se mora krenuti. Mislim da je sada vreme da se posao završi i da budemo sigurni da ćemo 1. jula biti u Evropskoj uniji", naglasio je Josipović.

Josipović i Pahor su danas u Salcburgu proglašeni "zaštitnicima" Evropske akademije nauka i umetnosti, a reč je o tituli koja se dodeljuje političarima koji podržavaju evropsku ideju i saradnju unutar starog kontinenta.

Vladimir Putin, koga je predstavljao ruski ambasador u Austriji, takođe je postao zaštitnik evropske akademije, a to priznanje je prethodnih godina dodeljeno nekolicini evropskih monarha i bivšim i sadašnjim predsednicima brojnih evropskih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: