Putin ojačao ljubav prema Staljinu

Pozitivno mišljenje o sovjetskom lideru Josifu Visarionoviču Staljinu i dalje je rasprostranjeno u Rusiji i nekoliko bivših sovjetskih republika.

Izvor: Beta

Petak, 01.03.2013.

21:48

Default images

Ove rezultate pokazala je objavljena anketa koju je sprovela Karnegijeva zadužbina.

U izveštaju te zadužbine na osnovu komparativnog istraživanja javnog mnjenja u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu i Gruziji, navodi se da je pozitivna ocena Staljina u Rusiji porasla od raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Pozitivan stav prema bivšem diktatoru jača tokom 13-godišnje vladavine ruskog predsednika Vladimira Putina.

U Rusiji dobro mišljenje o Staljinu ima 42 odsto anketiranih, a u njegovoj rodnoj Gruziji je 45 odsto ispitanih izrazilo pozitivan stav o tom sovjetskom lideru koji je preminuo 1953. godine.

Iako veliki broj Rusa ima pozitivno mišljenje o Staljinu, doba njegove vladavine se i dalje negativno ocenjuje.

U Jermeniji je 38 odsto ispitanih reklo da će njihovoj zemlji uvek biti potreban vođa poput Staljina. U Azerbejdžanu, gde je od ispitanih zemalja zabeležen najmanji postotak pozitivnih mišljenja o Staljinu, 22 odsto ispitanih je reklo da ne zna ko je on bio.

Staljin je bio na čelu Sovjetskog Saveza od 1924. do 1953. Komunisti i oni koja ga smatraju pozitivnom ličnošću ističu da je SSSR vodio do pobede u Drugom svetskom ratu i izgradio nuklearnu silu, dok njegovi kritičari ukazuju da su za vreme Staljina u čistkama ubijeni milioni ljudi.

Sociolog Lev Gudkov koji je vodio istraživanje, rekao je da je 1989, na vrhuncu napora poslednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova da liberalizuje zemlju i obelodani zločine Staljinovog režima, 12 odsto Rusa smatralo Staljina jednom od najvažnijih ličnosti istorije.

"Rusiji Vladimira Putina iz 2012. potrebni su simboli autoriteta i nacionalne snage, bez obzira koliko bili kontroverzni, kako bi se opravdao novi autoritarni politički poredak", napisao je Gudkov u izveštaju.

On je dodao da se Staljin, iako odgovoran za masovna krvoprolića, poistovećuje s pobedom u ratu i nacionalnim jedinstvom, i time odgovora simbolu koji pojačava akutuelnu političku ideologiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: