Nemačka: Otrovni kukuruz iz Srbije

Nemački list Špigl piše da je u Donjoj Saksoniji otkriveno najmanje 10.000 tona nečistog kukuruza koji je stigao iz Srbije, a koji se koristi kao stočna hrana.

Izvor: B92

Petak, 01.03.2013.

11:18

Default images

Te podatke iznelo je ministarstvo poljoprivrede u Hanoveru. S druge strane "Bild" piše da kukuruz možda nije iz Srbije.

Navodi se da je više od 3500 farmi u toj pokrajini snabdeveno kukuruzom koji je kontaminiran aflatoksinom, a koji je došao iz Srbije. I dnevni list Velt piše da je reč o 10.000 tona kontaminiranog kukuruza koji se koristi u ishrani stoke.

"Špigl" piše da je u Nemačku ukupno uvezeno 45.000 tona kukurza, preko luke Hanover, od čega je 10.000 otišlo u promet, dok je 25.000 tona van upotrebe i nalazi se u skladištu u Bremenu.

Ipak, ministarstvo za poljoprivredu u Hanoveru dodaje da, prema prvim procenama, zbog pojave aflatoksina u stočnoj hrani nema opasnosti za stanovništvo i da od danas pojačava kontrolu hrane. Dodaje se da će se pojačano proveravati da li je eventualno ta supstanca dospela u sveže mleko, mada za sada nije utvrđeno da nivo aflatoksina prelazi dozvoljene granice.

U Nemačkoj maksimalno dozvoljeni nivo aflatoksina B1 iznosi 0,02 miligrama po kilogramu, a ministarstvo poljoprivrede navodi da je u kukuruzu koji je isporučen iz Srbije nivo aflatoksina bio 0,204 miligrama po kilogramu.

"Špigl" i "Velt" dodaju i da su manje količine ove stočne hrane isporučene i u pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, Saksonija, Branderburg, Šlezija-Holštajn kao i u Holandiju.

Nemački mediji spekulišu i da je moguće da je ovo treći veliki skandal u vezi sa namirnicama i hranom, posle aktuelnog skandala s konjskim mesom i dioksina koji je 2011. godine otkriven u jajima.

Tabliod ''Bild'', međutim piše, da zatrovani kukuruz za stočnu hranu, možda, i ne vodi poreklo iz Srbije.

"Pretpostavljam da je oblast Dunava veoma pogodna za gajenje kukuruza i da je možda sa tog podneblja", rekao je državni sekretar u pokrajinskom ministarstvu poljoprivrede Udo Pašedag.

On je rekao da su poreklo i tačni putevi transporta nejasni, kao i da je pitanje gde je kukuruz počeo da dobija plesni i da se tako kontaminira aflatoksinom.

"Bild" prenosi da je novoizabrani pokrajinski ministar poljoprivrede Donje Saksonije Kristijan Majer tek juče saznao da je uvezeni kukuruz napadnut tim gljivicama.

BG: Pravda za mleko

Foto: twitter/SuzanaTrninic
U 13 časova je ispred zgrade Vlade Srbije održan protest pod nazivom "Pravda za mleko".

Tridesetak ljudi se okupilo ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj protestujući zbog odluke Vlade da aferu mleko "reši" tako što je promenila Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku i povećala nivo sa 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5.

Učesnici protesta su na prijavnici Vlade ostavili pismo za premijera Srbije Ivicu Dačića i ministra poljoprivrede Gorana Kneževića u kome traže da se juče doneta sporna odluka promeni i da novi Pravilnik ne stupi na snagu.

Oni smatraju da je odluka Vlade o podizanju dozvoljenog nivoa aflatoksina sramna, krajnje neodgovorna i da izaziva dodatnu nesigurnost građana. U proglasu dodaju:

"Pravo na život je osnovno ljudsko pravo i država ga ne sme ugrožavati donošenjem propisa koji bi dozvolili 10 puta veći nivo jedne kancerogene materije u mleku, kao osnovnoj životnoj namirnici. Istovremeno, pravo na zdravlje je garantovano međunarodnim standardima koji obavezuju Srbiju (Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima) i podrazumevaju i prevenciju bolesti. Država je odgovorna, jer jedina ima resurse i moć da to obezbedi, a ne da odgovornost prebacuje na potrošače, koji bi na osnovu ličnih procena trebalo da odluče da li će svojoj deci dozvoliti da piju mleko. Hoćemo da budemo SIGURNI da je hrana koju koristimo ZDRAVA!"

"Pristajući na ovakve postupke i uvredljivo obrazloženje ministra poljoprivrede, rizikujemo da u bliskoj budućnosti budemo sve češće obmanjivani, prepušteni dezinformacijama i neodgovornom ponašanju nadležnih", piše u proglasu.

Vlada Srbije donela je odluku o povećanju granice aflatoksina u mleku koja ne ugrožava zdravlje građana, izjavila je ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović. Prema njenim rečima, Vlada Srbije se tom odlukom opredelila da ima sistem, a ne da ga "izvrgava ruglu". Ona je naglasila da jučerašnja odluka vlade neće izazvati probleme po zdravlje ljudi, a doprineće tome da zatečeno stanje iz prethodnog perioda ne napravi probleme nego da se krene u pravcu njihovog rešavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

320 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: