U nedelju ponovo zaseda državni vrh

Državni vrh sastaće se ponovo u nedelju, dan uoči šeste runde razgovora premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, saznaje Tanjug.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.03.2013.

20:33

Default images

Sastanku će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Na put u Brisel, kako saznaje Tanjug, putovaće premijer Dačić, a pored njega u sedište EU ići će i Đurić i Vulin.

Danas je takođe održan sastanak na istu temu i sa istim akterima, na kome je, kako je izjavio Đurić, potvrđeno potpuno jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i nastavka dijaloga sa Prištinom.

Đurić je rekao da Srbija smatra da međunarodna zajednica veoma visoko ceni napore koje je naša zemlja uložila u poslednjih nekoliko meseci u dijalogu sa Prištinom i postizanju kompromisnog i sprovodivog rešenja.

"Mislimo da je moguće da u ovom ključnom momentu predstavnici međunarodne zajednice pošalju poruku Prištini da treba da bude spremna na ustupke kako bi se do kompromisa došlo. Ovo je ključna raskrsnica po mnogo čemu u pregovorima", rekao je savetnik predsednika.

On je rekao i da naše opredeljenje ka postizanju kompromisa neće biti dovedeno u pitanje, ali da ne možemo očekivati da naša strana pristane da bude jedina koja čini ustupke.

Premijer Dačić je prethodnih dana rekao da su u dijalogu sa Prištinom na vidiku veliki problemi, da se nikakav novi dogovor niti sporazum ne nazire. On je precizirao da postoji dubok i težak problem jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera.

On je tada rekao da će u ponedeljak, 4. marta, u Briselu biti nastavljen dijalog, ali da ne zna o čemu uopšte on i Tači mogu da se dogovore.

"Mi se slažemo samo u jednom, a to je da bi problem paralelizma institucija mogao biti rešen formiranjem zajednica opština. Međutim, oni uopšte ne žele da razgovaraju o izvršnim ovlašćenima za tu zajednicu, za njih je ta tema apsolutno neprihvatljiva, kao što su za nas neke druge teme", rekao je Dačić i ponovio da je za kompromis potrebno dvoje, odnosno u ovom slučaju troje.

Kocijančič: Runda će trajati jedan dan

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič je danas potvrdila novinarima da je predviđeno da runda dijaloga traje jedan dan i da se nastave razgovori o temi iz prethodne runde.

Tada je isključivo razgovarano o zajednici srpskih opština. Maja Kocijančič je naglasila da je "stav oko dijaloga jasan, a to je da je dijalog u interesu i Beograda i Prištine".

Ona je time odgovorila na pitanje novinara da li će visoka predstavnica EU izvršiti neki pritisak, odnosno sugerisati kosovskom premijeru Tačiju da učini korak napred ka nagodbi, budući da je srpska strana zatražila da međunarodna zajednica podstakne Prištinu na kompromis oko predloga Beograda.

Portparolka Ketrin Ešton je, na pitanje da li će u ponedeljak u Briselu biti ključna tema zajednica srpskih opština, naglasila da se "sve što se u dijalogu događa, zbiva u dogovoru jednog i drugog premijera". "Mi radimo u tom kontekstu", dodala je.

Državni vrh Srbije danas je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Prištinu kako bi i ona, a ne samo Srbija, pristala na ustupke radi uspeha dijaloga u Briselu, izjavio je posle sastanka u Beogradu savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: