"Unmik nije istražio ubistva"

Savetodavna komisija za ljudska prava na Kosovu ocenila je da Unmik nije istražio otmice i ubistva koja su se dogodila od dolaska te misije na Kosovo.

Izvor: Beta

Petak, 01.03.2013.

20:27

Default images

Podsetimo, Unmik je započeo svoju misiju juna 1999.

U svom prvom mišljenju o otmicama i ubistvima, koje je utvrđeno krajem 2012. godine, Komisija navodi da su vlasti obavezne da valjano istraže "sumnjive slučajeve smrti i nestanka" građana.

Komisija je primila 250 žalbi, a posebno se osvrnula na slučaj jedne stanovnice Prizrena, koja je policiji Unmik prijavila otmicu muža i sina 1999. godine.

Njihova tela su nađena u masovnoj grobnici, a, po nalazu Komisije, policija Unmik, nije preduzela nikakve istražne radnje.

Komisija je predložiila da se Unmik izvini toj porodici zbog propusta i da razmotri isplatu štete.

U saopštenju se dodaje da bi u rešavanju tih problema trebalo da učestvuju i lokalne organe i nevladine organizacije na Kosovu.

Savetodavnu komisiju za ljudska prava je osnovao Specijalni predstavnik Generalnog sekretara, Uredbom Unmika iz marta 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: