UNS i NUNS bez dogovora o kandidatu

Novinarska udruženja mogla bi da ostanu bez predstavnika u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije ako se do 18. marta ne dogovore o zajedničkom kandidatu.

Izvor: Danas

Petak, 01.03.2013.

21:59

Default images

Ukoliko dogovor ne bude postignut, može doći i do preglasavanja u Skupštini Srbije, kada bi se poslanici glasanjem izjašnjavali između Ljiljane Smajlović, predsednice UNS i Dušana Janjića, potpredsednika NUNS.

Oba udruženje, bar deklarativno, spremna su za dogovor o jednom kandidatu, a razgovori bi mogli da počnu sledeće nedelje.

Kako je Danas ranije objavio, članu Odbora Agencije koji je izabran na predlog novinarskih udruženja, Zlatku Miniću, 18. marta ističe mandat.

Vukašin Obradović, predsednik UNS, za Danas kaže da očekuje razgovore i dogovor o zajedničkom kandidatu sledeće nedelje. "Ako se ne dogovorimo, postoje dva scenarija. Prvi je da novinarska udruženja uopšte nemaju svog predstavnika u Odboru Agencije, a drugi je da u Skupštini dođe do preglasavanja, što prema mišljenju pravnika s kojima smo se konsultovali nije u skladu sa zakonom“, navodi Obradović, dodajući da i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) želi da učestvuje u dogovoru.

Kako u UNS kažu za Danas, spremni su za razgovore sa NUNS, ali ih neće inicirati. U tom udruženju novinara navode da su „kandidovali svoju predsednicu Ljiljanu Smajlović na osnovu dopisa koji je stigao iz Ministarstva pravde“, kao i da „ne žele da ih iko optužuje da hoće da prigrabe za sebe nešto što im ne pripada“.

U UNS očekuju da ih nadležni za izbor članova Odbora Agencije obaveste o narednim koracima jer, kako ističu, „nismo krivi za kršenje bilo kakve procedure, niti za to što dogovora nema“. Podsećaju da je NUNS tokom protekle četiri godine imao dva svoja člana u Odboru, a da se prilikom prošlog izbora člana Odbora kojeg biraju novinari uopšte nije razmatrao predlog UNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: