"Ne uslovljavajte put u EU Prajdom"

Gej lezbejski info centar zatražio je da se "prekine s praksom" da se preko LGBT populacije uslovljava ulazak Srbije u EU, "jer to ne donosi rezultate".

Izvor: B92

Petak, 01.03.2013.

18:58

Default images

Kako su ocenili, to doprinosi povećanju homofobije i animoziteta prema LGBT populaciji u Srbiji.

Taj centar je, povodom izjave specijalnog izvestioca EP za Srbiju Jelka Kacina da je jedan od ključnih testova za srpske institucija u okviru zaštite ljudskih i manjinskih prava i da omoguće održavanje "Parade ponosa", naveo da se time LGBT populacija dodatno izlaže negativnim emocijama građana.
"Smatramo da je neprimereno da se LGBT populacija u Srbiji dodatno izlaže negativnim emocijama građana Srbije, a izjave Kacina baš to čine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se u saopštenju i da se "zbog takvih izjava LGBT populacija obeležava kao krivac za ne ulazak Srbije u EU".

"Zahtevamo od Kacina i drugih EU zvaničnika da bolje razmisle kada sledeći put budu davali izjave o posledicama koje te izjave imaju - ako nam EU već ne pomaže u poboljšanju položaja LGBT populacije u Srbije, bilo bi lepo da nam u tom poslu makar ne otežava", dodaje se u saopštenju.

Kacin je u intervjuu za magazin "Kord", govoreći o nastavku evropskog puta Srbije, objasnio da je jedan od ključnih testova za srpske institucije u okviru zaštite ljudskih i manjinskih prava da omoguće održavanje "Parade ponosa", kao i da "sigurnosni rizik" nikada više neće biti opravdanje za njeno neodržavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: