Knežević: Spreman sam i na ostavku

Ministar poljoprivrede Goran Knežević naglasio je da je odluka vlade o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku iznuđena odluka kojom se spasava poljoprivreda.

Izvor: B92

Petak, 01.03.2013.

09:27

Default images

Knežević je poručio da je spreman da ponese odgovornost pa i podnese ostavku, ukoliko je njegova odgovornost najveća.

Knežević je za sutra najavio razgovor sa Aleksandrom Vučićem o odgovornosti zbog situacije oko mleka, "na kojem će biti donete konkretne mere o preuzimanju dela odgovornosti za neke stvari, o čemu će će javnost sutra i biti obaveštena".

"Ako se pokaže da je moja odgovornost najveća, ja sam potpuno spreman, i to sam rekao i prvom potrpredsedniku vlade Vučiću i predsedniku vlade Ivici Dačiću, da ponesem odgovornost i podnesem ostavku", rekao je Knežević za RTS odgovarajući na pitanje da li su moguće i ostavke zbog situacije nastale oko mleka.

On je ponovio da je u celu situaciju umešana politika i razni lobiji, kao i da je DS "pokušala da uništi poljoprivrednike".

"Za ovo neko mora da preuzme odgovornost i sa strane institucija, na čelu sa mnom, i neko drugi ko je uzbunjivao javnost", rekao je Knežević.

On je još jednom naglasio da je jučerašnja odluka vlade doneta kako bi se spasla srpska poljoprivreda, jer Srbija nije dovoljno bogata zemlja da baca dnevno između 300.000 i 400.000 litara mleka, a može da ga izvozi u dve trećine sveta.

On je ponovio da su sve referentne institucije saopštile da ta količina aflatoksina u mleku nije štetna po zdravlje građana i naglasio da je mleko u prodavnicama bezbedno.

Ministar je dodao da će se u narednim godinama težiti da se granica aflatoksina ponovo poveća, ali da se prethodno mora napraviti infrastruktura, pre svega nacionalna referentna labaratorija, koju prethodna vlast nije napravila.

Na pitanje da li je umesto takve odluke vlada trebalo da pooštri kriterijume za proveru stočne hrane, Knežević je rekao da u Srbiji ima oko 500.000 domaćinsatva koja se bave proizvodnjom mleka i najviše njih ima dve do tri krave i da je teško to sve obići i posavetovati šta treba da se uradi.

Ministar je ponovio da je vlada donela zaključke da privremeno zatvori 73 farme, kojima će dati zdrav kukuruz, kao i da su slične mere donele i vlade zemalja u regionu, koje su se susrele sa sličnim problemima.

Na pitanje zašto se pre donošenje odluke o većem dozvoljenom nivoa aflatoksina u mleku nisu sačekali rezultati analize iz Holandije, Knežević je rekao da to ništa ne bi rešilo, a da je vlada morala da sačuva poljoprivredu.

Dozvoljen nivo aflatoksina u mleku biće vraćen na 0,5 mikrograma po kilogramu, a privremeno zatvorene farme dobiće interventnu pomoć, odlučeno je juče na sednici Vlade Srbije.

Nacionalna asocijacija prerađivača mleka (SEDA) pozdravila je promenu pravilnika o dozvoljenim količinama aflatoksina u mleku, ističući da se time stvaraju preduslovi da se nacionalni sistem bezbednosti hrane sistemski unapredi uz uvažavanje interesa potrošača, farmera i mlekara u celini.

"Podršku za promenu pravilnika nalazimo upravo u prepisanim regulativama EU, kao i preporukama CodexAlimentarius-a, na koji se oslanjaju zakonska rešenja EU, a koja predviđaju mogućnost korekcija dozvoljenih vrednosti kontaminenata u hrani, uvažavajući klimatske uslove, nacionalne interese zemalja članica, nova naučna saznanja, kao i ekonomske okolnosti i ograničenu dostupnost hrani", ističe se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

277 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: