Bugarska demantovala Kneževića

Ambasada Bugarske demantovala je da je u Bugarskoj dozvoljena koncentracija aflatoksina u mleku od 0,5 mikrograma po kilogramu, što je izjavio Goran Knežević.

Izvor: B92

Petak, 01.03.2013.

11:42

Default images

"U današnjim dnevnim listovima i u medijima, kao i u intervjuu ministra Gorana Kneževića na RTS-u, apsolutno pogrešno je navedeno da je prema bugarskim standardima dozvoljena količina aflatoksina po kilogramu mleka 0,5 mikrograma", navodi se u saopštenju bugarske ambasade.

Istaknuto je da se Bugarska strogo pridržava Regulative EU 1881/2006. o određivanju maksimalno dopustivih količina nekih zagađivača u hrani i primenjuje je.

"U skladu sa tom regulativom, dopustiva količina aflatoksina u mleku na bugarskom tržištu je 0,05 mikrograma po kilogramu mleka", navela je Ambasada Bugarske u Beogradu.

Vlada Srbije je juče odlučila da promeni pravilnik o dozvoljenoj koncentraciji aflatoksina u mleku i gornju granicu sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu poveća na 0,5.

Ministar Knežević je rekao da dve trećine zemalja u svetu, među kojima je i Bugarska, imaju propise koji dozvoljavaju prisustvo do 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu.

Goran Knežević je danas rekao da je odluka vlade o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku iznuđena odluka kojom se spasava poljoprivreda i da je spreman da ponese odgovornost pa i podnese ostavku, ukoliko je njegova odgovornost najveća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: