"Kredibilna odluka Tribunala"

Oslobađanje Momčila Perišića u Hagu je kredibilna odluka, izjavio je Rasim Ljajić. Vekarić: Žalbeno veće adekvatno je procenilo činjenično stanje.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 28.02.2013.

17:25

Default images

"Ovo je pre svega dobra odluka za Perišića i njegovu porodicu imajući u vidu težinu optužbi i prvostepenu presudu koja mu je bila izrečena", rekao je Ljajić agenciji Beta.

On je podsetio da je Perišić odbio ponuđenu nagodbu s tužilaštvom.

"Imajući u vidu sve te činjenice kao i činjenicu da ovde nije bilo disonantnih tonova među sudijama i članovima žalbenog veća, sve to govori o kredibilnosti ove odluke", istakao je Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije.

Ljajić je naveo da je oslobađajuća presuda za Perišića doneta velikom većinom glasova od četiri prema jedan, što, kako je dodao, nije bio slučaj sa nekim ranijim presudama posebno koje su donesene u žalbenom postupku.

"On se vrlo hrabro i korektno držao tokom celog postupka koji je vođen u Hagu", ocenio je Ljajić.

Haški tribunal pravosnažno je oslobodio Momčila Perišića krivice za zločine srpskih snaga u BiH i Hrvatskoj, 1993-95.
Foto: Tanjug, Arhiva
Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je da je Žalbeno veće Haškog tribunala adekvatno procenilo činjenično stanje u slučaju generala Momčila Perišića kada je donelo oslobađajuću presudu.

Po Vekarićevim rečima, ta presuda je važna za Srbiju i "veoma je važna distanca između Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske".

"Po našoj proceni, sudsko veće je adekvatno ocenilo činjenično stanje i mislim da je ova presuda veoma značajna za Srbiju", rekao je Vekarić Tanjugu.

On je dodao da je ta presuda značajna pre svega zbog postupaka koji se vode pred Međunarodnim sudom pravde.

"Sa druge strane, veoma je važno što je upravo kroz ovu presudu utvrđeno da general Perišić nije kršio običaje rata niti je kršio međunarodne konvencije kao pripadnik Vojske Jugoslavije", rekao je Vekarić.

On je podvukao značaj "te distance Vojske Jugoslavije i Ratka Mladića, odnosno Vojske Republike Srpske jer na taj način upravo i veće Haškog tribunala odredilo se i prema zločinima koji su se dešavali na teritoriji BiH".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: