Hag: Oslobođen Momčilo Perišić

Haški tribunal oslobodio bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića optužbi za ratne zločine. Iz Haga stiže sutra vladinim avionom.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

15:53

Default images

Žalbeno veće Haškog suda naložilo je da Perišić, koji je prethodno bio osuđen na 27 godina zatvora za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, odmah bude pušten na slobodu. Perišić će sutra avionom Vlade Srbije iz Haga doputovati u Beograd, a na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" trebalo bi da sleti oko 13h.

“U skladu sa članom 25 uzeti su obzir svi podneci u postupku protiv Momčila Perišića. Što se tiče optužbi za ratne zločine i ubstva civila po tačkama 1, 2, 3, 9, 10 i 11, uz izdvojeno mišljenje sudije Liua, sud oslobađa gospodina Preišića optužbi i nalaže momentalno puštane Momčila Perišića na slobodu”, rekao je predsedavajući sudija Teodor Meron.

Izricanje oslobađajuće presude, Perišićeva supruga i sin, koji su sedeli u prvom redu na galeriji glavne sudnice, dočekali su zagrljajima i poljupcima. Sam general Perišić i njegov glavni branilac Novak Lukić zagrlili su se u sudnici.

Na galeriji za publiku bilo je i nekoliko članica Udruženja majki Srebrenice i Žepe, koje su izrazile nezadovoljstvo zbog oslobađajuće presude

Odluka haškog žalbenog veća je konačna u procesu protiv Perišića. On je u septembru 2011. prveostepeno osuđen na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanje zločina nad Muslimanima u BiH 1993-95 i raketnih napada na civile u Zagrebu u maju 1995.

Žalbeno veće danas je poništilo tu osuđujuću prvostepenu presudu.

Prvopstepena presuda doneta je većinom glasova sudija Mišel Pikar iz Francuske i Pedra Davida iz Argentine, dok je predsedavajući Bakone Moloto iz Južne Afrike imao suprotno mišljenje, zalažući se za oslobađanje generala Perišića.

Tom presudom Perišić je smatran kriv zbog pomaganja i podržavanja artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja
Vojske Republike Srpske 1993-95 i ubistva oko 7.000 Muslimana i premeštanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine.

Perišić je bio osuđen i zato što nije sprečio i kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb u maju 1995, u kojem je poginulo sedam
civila, na osnovu nalaza da je imao efektivnu komandu i kontrolu nad vojskom Republike Srpske Krajine.

U žalbi koju je podnela na presudu, Perišićeva odbrana navela je, kao jedan od ključnih, argument sudije Molotoa da vođenje rata nije zločin.
Poslednje konsultacije sa advokatom (Foto: Beta/AP)
Poništavajući danas prvostepenu presudu od 27 godina zatvora, žalbeno veće Tribunala je, usvajajući žalbu optuženog, utvrdilo da pomoć koju je Vojska Jugoslavije, s Perišićem na čelu, pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data s "konkretnim uputstvom" da bude upotrebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za "opšti ratni napor" VRS.

Politika Vrhovnog saveta odbrane SRJ, koju je sprovodio Perišić, bila je da obimnu vojnu pomoć VRS daje za "opšti ratni napor", a ne za počinjenje konkretnih zločcina u Sarajevu i Srebrenici, utvrdilo je žalbeno veće, kako je saopštio predsedavajući Teodor Meron.

"VRS nije ni de jure, ni de fakto bila podređena VJ", kazao je predsedavajući sudija Teodor Meron, naglašavajući da ni VRS nije bila u potpunosti zločinačka vojska, iako je njena strategija uključivala počinjenje zlodela nad civilima.

Meron je naglasio da je pomoć jedne armije drugoj u ratnim naporima nedovoljna za krivičnu odgovornost pojedinca koji tu pomoć pruža,
bez dokaza da je pomoć bila direktno usmerena na činjenje zločina.

Po praksi Tribunala, "konkretno uputstvo" je nužan uslov za uspostavljanje veze između strane koja pruža vojnu pomoć i direktnih počinilaca zločina.

Prema današnjoj presudi, prvostepeno veće pogrešilo je kada taj standard nije primenilo pri proceni da li je Perišić pomagao i podržavao zločine VRS.

Perišićevo oslobađanje znači da nijedan zvaničnik Beograda nije osuđen pred Haškim tribunalom za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.
Uoèi izricanja presude (Foto: Beta/AP)
Žalbeno veće poništilo je i prvostepenu presudu da je Perišić kriv zbog toga što nije sprečio i kaznio počinioce raketnog napada na Zagreb sa položaja snaga Republike Srpske Krajine (RSK) u maju 1995, u kojem je poginulo sedam civila. Perišić je po toj presudi imao komandu i kontrolu nad vojskom Srba u Hrvatskoj.

Pravosnažnom presudom utvrđeno je da Perišić nije imao neposrednu komandu i kontrolu nad Srpskom vojskom Krajine, iako su u nju upućivani oficiri VJ preko posebnog personalnog centra Generalštaba VJ.

Prema presudi žalbenog veća, raketne napade naredio je komandant SVK Milan Čeleketić, po nalogu tadašnjeg predsednika RSK Milana
Martića.

General Perišić je prethodno izričito zabranio Čeleketiću, oficiru VJ na službi u SVK, da napadne Zagreb, ali Čeleketić nije tu naredbu poštovao, navodi se u presudi.

Peršić će biti oslobođen iz pritvora Tribunala čim to bude praktično moguće. Suđenje generalu Perišiću počelo je pred Tribunalom 2. oktobra 2008. Tužioci su izvođenje svojih dokaza završili u decembru 2009. Dokazni postupak odbrane okončan je u januaru, a završne reči održane su krajem marta 2011.

Momčilo Perišić (68) dobrovoljno se predao Tribunalu 7. marta 2005. godine, na dan kada je optužnica protiv njega obelodanjena, a dva dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Od jula te godine bio je na privremenoj slobodi u Srbiji, a u pritvor Haškog tribunala vratio se 18. septembra 2008. Perišić je više puta na privremenu slobodu bio puštan i tokom procesa.

Za suđenje Perišiću nije bilo gotovo nikakvog interesa vlasti u Srbiji iako je, po težini optužbi, to bilo jedno od najvažnijih vođenih u Tribunalu.

Lukić: Priželjkivao sam ovakvu presudu

Branilac Novak Lukić izjavio je da oslobađajuća presuda koju je Haški tribunal danas izrekao generalu Momčilu Perišiću "razbija predrasude" o krivičnoj odgovornosti vođstva SR Jugoslavije za zločine u Hrvatskoj i BiH, 1993-95.

Lukić je novinarima rekao da je presudu "priželjkivao", ali da je ona i "iznenađenje", "s obzirom na sve što se događalo u Tribunalu svih ovih godina".
Oslobađajući Perišića, po braniocu, apelaciono veće Tribunala je "u potpunosti" usvojilo "ono što je odbrana tvrdila od prvog dana suđenja".

"Mislim da je ova presuda značajna i po tome što će, nadam se, razbiti predrasude koje godinama postoje o direktnoj umešanosti Jugoslavije i njenog tadašnjeg rukovodstva u rat u Bosni i Hrvatskoj u smislu kriminalne odgovornosti. To je jasno i eksplicitno rečeno ovom presudom", naglasio je Lukić.

On je naznačio i da se ponosi malim timom odbrane koji se izborio za oslobađanje generala Perišića "bez ikakvih institucija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

313 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: