Preliću se opet sudi?

Vođa "Alkatraza" Đorđe Prelić, koji je juče uhapšen u Španiji zbog ubistva Brisa Tatona, moći će da podnese zahtev za ponavljanje suđenja.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 28.02.2013.

22:31

Default images

Prelić je u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora, a trebalo bi da bude isporučen Srbiji najkasnije za nekoliko meseci. Potvrđeno je da će naše Ministarstvo pravde podneti zahtev za ekstradiciju kada stigne i zvanična potvrda da se radi o traženom huliganu i sva potrebna dokumentacija bude prevedena na španski jezik.

Prelića već duže intenzivno traže zbog ubistva Tatona, za šta je i pravosnažno osuđen u Srbiji. Posle dužeg skrivanja, on je uhapšen u Barseloni pod optužbama za ugrožavanje javnog zdravlja, otuđenja vozila i korišćenje lažne putne isprave i trenutno se nalazi u pritvoru. U Ministarstvu pravde su rekli da još nije stiglo zvanično obaveštenje od Interpola Srbija da je Prelić uhapšen u Španiji, ali da će biti pokrenut postupak za njegovo izručenje. Profesor krivičnog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Goran Ilić kaže da se izručenje može očekivati za nekoliko meseci, ali da postoji mnogo stvari koje moraju pre toga da se ispune.

"Pre svega, kompletna sudska presuda mora da se podnese njihovom pravosuđu, jer će oni na osnovu toga odlučivati. Dalja komunikacija će ići preko njihovog i našeg ministarstva pravde. Konačnu odluku će doneti njihov sud, koju će na kraju potpisati španski ministar pravde. Stvar bi mogla da se iskomplikuje ako protiv Prelića Španci podignu optužnicu za neko delo koje je učinio na njihovoj teritoriji. Tada bismo mogli da čekamo znatno duže na ekstradiciju", kaže Ilić.

Portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić rekla je da Prelić ima pravo na ponovljeno suđenje. O zahtevu za ponavljanje krivičnog postupka odlučivaće krivično vanraspravno veće.

Španske novine su o hapšenju Đorđa Prelića izvestile samo na osnovu informacija koje su dolazile iz srpskih medija i bez preteranog interesovanja za ovaj slučaj. S druge strane, Francuzi su se detaljnije pozabavili ovim događajem. Advokat porodice Taton, Gaj Debuson, se tom prilikom oglasio rekavši da je hapšenje „dobra vest za porodicu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: