Sutra presuda Momčilu Perišiću

Žalbeno veće Haškog tribunala sutra izriče konačnu presudu Momčilu Perišiću, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2013.

16:12

Default images

Preglasavanjem u prvostepenom veću Perišić je osuđen na 27 godina zatvora zbog pomaganja zločina u Srebrenici i Sarajevu.

Predsedavajući sudija smatrao je, međutim, da Perišića treba osloboditi po svim tačkama optužnice.

Za suđenje Perišiću nije bilo gotovo nikakvog interesa vlasti u Srbiji iako je, po težini optužbi, to bilo jedno od najvažnijih vođenih u Tribunalu.

Američki sudija Teodor Meron, koji predsedava Žalbenom veću, saopštiće sutra da li je 27 godina zatvora, primerena kazna za generala Perišića.

Pred predsednikom Tribunala koji je potpisao oslobađajuću presudu Antu Gotovini, konstatujući da nije nesumnjivo dokazano da je odgovoran za zločine nad Srbima, sada je zahtev branioca generala Perišića, Novaka Lukića, da se poništi višedecenijska kazna zatvora jer prvostpenom presudom nije dokazano da je pomoć VRS bila podrška činjenju zločina.

“Perišić je oslobođen da je imao efektivnu kontrolu Vojske Jugoslavije i da je imao efektivnu kontrolu nad Vojskom Republike Srpske, a takođe je oslobođen za istrebljenje, pošto nije optužen za genocid već za istrebljenje, odnosno za masovno ubistvo u Srebrenici. I nije Tužilaštvo dokazalo da Perišić ima bilo kakve veze, samim tim i Vojska Jugoslavije sa masovnim ubistvima u Srebrenici“, navodi Lukić.

“Većina prvostepenog veća je utvrdila da je Perišić pružao pomoć VRS i da je zavisnost VRS za vođenje rata, a samim tim, kako oni kažu, učinjene zločine, bila tolika da pomoć koju je on činio, u krivično-pravnom smislu, predstavlja pomaganje, povržavanje zločina“, objašnajva on.

General Perišić imao je bar dve prilike da izbegne sudbinu haškog osuđenika. Tužilaštvo mu je najpre nudilo da bude ključni svedok koji će povezati Slobodana Miloševića i Srbiju sa zločinom u Srebrenici. Tako bi, bilo je obećano, izbegao opasnost da se i sam nađe na optužnici.

Perišić je to odbio a kasnije je odbio da se, kao optuženi, nagodi sa Tužilaštvom priznajući svoju krivicu i vezu vojske Jugoslavije sa zločinima u Bosni.

“Džefrija Najsa je interesovala, pre svega, jedna stvar – da Perišić potvrdi da je Milošević imao kontrolu nad VRS i nad rukovodstvom RS. Perišić je mogao da priča, i u tom intervjuu je rekao da sve može da kaže, ali da takvu stvar jednostavno ne može da potvrdi jer je to netačno“, kaže Lukić.

“Nedugo zatim, Perišić je optužen. On tad znači nije imao svojstvo optuženog, nedugo zatim Perišić je optužen. I optužen je da je on imao efektivnu kontrolu nad generalom Ratkom Mladićem. Nakon što se dobrovoljno predao u Hagu, njemu je Tužilaštvo haško ponudilo nagodbu. General Perišić je odbio tu nagodbu jer nije mogao opet da prihvati činjenice koje on tvrdi da nisu tačne“, navodi on.

“Na kraju je bio oslobođen za efektivnu kontrolu nad generalom Mladićem, i na kraju se Tužilaštvo nije žalilo zato što je on oslobođen“, podseća branilac generala Perišića.
Predsedavajući prvostepenog veća, Južnoafrikanac Bakone Moloto smatrao je da Momčilo Perišić mora biti oslobođen po svim tačkama optužnice.

Tokom završne rasprave na suđenju iznenadio je Tužilaštvo pitanjem da li je odgovornost generala Perišića za zločine u Bosni veća od odgovornosti američkih generala za zločine koje u Iraku ili Avganistanu čine trupe kojima pomaže američka vojska?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: