Posle juga, poplave na istoku

Voda se povlači s poplavljenih područja na jugu Srbije, ali su se na istoku zemlje, usled naglog topljenja snega, Crni i Veliki Timok izlili na nekoliko mesta.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2013.

08:02

Default images

Voda na teritoriji Pčinjskog okruga, koji je najugroženiji od obilnih padavina i porasta vodostaja reka, jutros počela da se povlači.

Predsednik Skupštine opštine Trgovište Nenad Krstić kaže da na teren već izlazi mehanizacija i ljudstvo i da se sve polako vraća u uobičajeno stanje.

"U toku dana ukinućemo vanredno stanje, jer za tim više nema potrebe. Jedan most je srušen, ali je najvažnije da se voda ubrzano povlači."

U selu Levosoje, u bujanovačkoj opštini, koje je najteže pogođeno u poplavama u Pčinjskom okrugu, i odakle je evakuisano celokupno stanovništvo, život se polako vraća u svakodnevnu rutinu. Od ranog jutra, nakon što se voda povukla, meštani se vraćaju u svoje domove.

Nivo Kozjodolske reke i njenih pritoka opada i sada sledi procena nastale štete, koja je na poljoprivrednim gazdinstvima velika. Ipak, ljudskih žrtava nema, za razliku od prošle godine, kada je nabujala reka odnela dva života", kaže Krstić. Načelnik odeljenja za vanredne situacije Pčinjskog okruga Dragča Stanojković kaže da su u opštini Trgovište otklonjeni svi uslovi za dalje probijanje korita Kozjodolske reke i da je situacija stabilizovana.

Stanje u selu Levosoje, u bujanovačkoj opštini, koje je tokom jučerašnjeg dana bilo evakuisano, takođe ocenjuje kao vrlo dobro. "Voda se povukla u rečna korita, a jedino na nižim kotama, gde se nalaze putni pravci ima još malo vode, koju ćemo rešiti u toku današnjeg dana. Fabrika dušeka Simpo više nije ugrožena. Pojedinim evakuisanim stanovnicima ovih mesta već danas, nakon devet sati, omogućićemo povratak kućama", kaže Stanojković.

On dodaje da će danas nove količine hrane i lekova stići na poplavljena područja preko republičkog Crvenog krsta, kao i da će stići cisterne sa pijaćom vodom.

"Meštani su smešteni kod svojih rođaka i prijatelja u obližnjim mestima, a već od danas obezbeđujemo i sušilice, kako bi mogli da osuše zidove u svojim kućama i materijal i pribor za krečenje. Iako su dvorišta još pod izvesnom količinom vode, to će se regulisati u toku današnjeg i narednih dana jer nove padavine ne očekujemo", navodi načelnik.

Situaciju u Bosilegradu i Vranju Stanojković je opisao kao dobru, jer se voda potpuno povukla.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže za Radio B92 da ima dosta uginule stoke i da će danas na teren izaći i sanitarne inspekcije

Problemi zbog Timoka

U opštini Boljevac Crni Timok se izlio i poplavio 500 hektara, a na teritoriji iste površine izlio se i Veliki Timok. Zbog porasta vodostaja Crnog
Timoka, Štab za vanredne situacije u Zaječaru uveo je redovnu odbranu od poplava, ali se procenjuje da situacija nije dramatična.

Crni Timok, koji se prethodne noći izlio na nekoliko stotina hektara oranica na teritoriji opštine Boljevac, stigao je u toku dana do prvih kuća u selu Šarbanovac.

Prema informacijama Štaba za vanredne situacije u Zaječaru, Crni Timok se izlio i u ataru Gamzigradska Banja i sela Zvezdan, ali opasnosti za meštane, kako, kažu, nema.

Dobra vest je da poslednjih nekoliko sati vodostaj Crnog Timoka ne raste, pa se, ukoliko ne bude novih padavina, očekuje lagano opadanje nivoa reke.

Međutim, ono što Zaječarce najviše plaši jeste Beli Timok, koji je pre tri godine poplavio više stotina domaćinstava u naseljima Muljak, Izvorski put i Višnjar.

Ova reka je od jutros na koti 105, dok se vanredna odbrana od poplava proglasava kada vodostaj dostigne 190 centimetara. To znači da je situacija, kada je reč o Belom Timoku redovna i za sada nema nikakve opasnosti od izlivanja.

Takođe, zbog velike količine padavina i topljenja snega sa Crnog vrha i Rtnja, došlo je do zamućenja izvorišta u Zlotu i Bogovini, zbog čega u Boru, Brestovačkoj banji, Banjskom polju i na Borskom jezeru voda nije ispravna za piće. Građani Bora od jutros se pijaćom vodom snabdevaju iz cisterni koje vodu dovoze iz Zaječara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: