Đilas: Đinđić je zaslužio spomenik

Uoči godišnjice od ubistva Zorana Đinđića Komisiji za imenovanje spomenika, trgova i ulica predat zahtev da Đinđić dobije spomenik. Đilas: On je to zaslužio.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 27.02.2013.

11:42

Default images

Posle deset godina od ubistva Zorana Đinđića njegove partijske kolege predložile su u Skupštini grada da se podigne spomenik pokojnom premijeru.

Odbornici Demokratske stranke i Socijaldemokratske partije zaključili su da bi ovaj spomenik bio od istorijskog značaja za svest građana i noviju političku istoriju Srbije.

Zahtev za podizanje spomenika u čast ubijenog premijera i predsednika DS predali su gradski odbornici Demokratske stranke Božidar Đelić i Matija Bogdanović, a incijativu je potpisalo 50 gradskih odbrnika iz redova DS-a i Socijaldemokratske partije Srbije.

Gradonačelnik Beograda, predsednik Vlade, veliki govornik, još veći državnik praktične misli i modernih ideja, Zoran Đinđić u Beogradu za sada ima plato na Trgu republike i bulevar na Novom Beogradu, a danas se konačno otvorila mogućnost izgradnje spomenika.

Odbornik DS-a u Skupštini Grada Beograda i ministar finansija u Đinđićevoj vladi, Božidar Đelić, objasnio je zašto je do ovog trenutka morala da prođe decenija.

“Bitno je da spomenik bude predmet konsenzusa, i zato nije loše da postoji određena istorijska distanca i da oni koji možda tokom njegovog delovanja se nisu slagali sa njim vide njegovu veličinu“, kaže Đelić.

“Ja danas pozivam sve političke partije u Skupštini Grada Beograda ali i građane Beograda, i šire, da se pridruže ovoj inicijativi i da Zoran dobije spomenik u Beogradu, i to što pre“, poručio je on.

Beograđani svakodnevno prolaze kroz pomalo neprimetan plato pokojnog premijera. Ako se uzme u obzir da u neposrednoj blizini već postoji spomenik Vasi Čarapiću, građani sa kojima je razgovarala ekipa TV B92, smatraju da Đinđić zaslužuje svoje obeležje u prestonici. I više od toga.

Đelić, kao Đinđićeva nekadašnja "desna ruka", tvrdi da svrha spomenika nije samo materijalno obeležje, već simbol, podsticaj i prisutno podsećanje na ideju moderne Srbije.

“Verujemo da spomenik u Beogradu neće biti samo podsećanje na ličnost i državnika nego mnogo više, i mislim da bi on tako i hteo, da bude pokazatelj budućnosti, te budućnosti u kojoj ćemo se sresti mi sa njim i sa onim idejama koje je branio. To treba da bude taj spomenik i ništa drugo“, smatra on.

Odbornici DS-a apeluju na javnost ali i na svoje političke protivnike da ovu inicijativu ne shvate kao partijski potez i da je sprovedu složno i do samog kraja u čast jednog velikana srpske politike kakav je bio doktor Zoran Đinđić.

Đelić je dodao da incijativa nije "slamka spasa" za DS koji je sada u opoziciji, pošto ta stranka "nikda nije zloupotrebila lik i delo Đinđića".

Prema rečima predsednika Komisije za imenovanje spomenika, trgova i ulica Slobodana Stanimirovića već na prvoj secnici članovi komisije će razmatrati incijativu. Ukoliko daju zeleno svetlo, sve se vraća u gradsku Skupštinu i njenoj posebnoj komisija koja će biti formirana.

"Moram da kažem da ovo nije jednostavan i kratak postupak i da se neće završiti za par meseci. Podsetiću vas da se godinu dana čekalo da se podigne spomenik Milutinu Milankoviću", kazao je Stanimirović.

Đilas: Ništa logčnije nego da Đinđić dobije spomenik

Sadašnji predsednik DS Dragan Đilas izjavio je ranije za "Blic" da je ubijeni premijer Srbije i bivši lider te stranke Zoran Điniđić zaslužio da dobije spomenik u Beogradu.

"Đinđić je definitivno najzaslužniji za trasiranje evropskog puta Srbije, reformisanje i modernizaciju našeg društva, tako da nema ništa logičnije nego da dobije spomenik u Beogradu", rekao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda je naglasio da ne očekuje da bilo koja ozbiljnija politička stranka bude protiv te ideje.

"Kada je većina ozbiljnijih stranaka u Srbiji već prihvatila njegove evropske ideje, onda je red da se Đinđiću sada svi odužimo", rekao je lider demokrata. On je istakao da to ne bi trebalo da bude partijska stvar, koju će podržati samo DS i LDP, nego da se postigne opšti konsenzus o toj ideji.

Đilas je poručio da bi građani Beograda trebalo da se izjasne o tome u kom delu grada je najbolje da bude podignut spomenik Đinđiću, nakon što urbanisti predlože nekoliko potencijalnih lokacija.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003, a bio je i gradonačelnik Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: