Mokra gora: Kusturica dao ostavku

Direktor "Mokre gore" Emir Kusturica podneo je danas neopozivu ostavku na mesto direktora tog prirodnog parka.

Izvor: Blic

Sreda, 27.02.2013.

16:03

Default images

Kako je navedeno u njegovom saopštenju, on je to učinio nakon što je DRI podneo prekršajnu prijavu protiv njega zbog nenamenskog trošenja novca u "Mokroj gori" .

"Kako ne želim da učestvujem u javnom životu u kojem su saobraćajni prekršaji na stubu srama javnosti, a da se, prethodno, nije ni dokazao prekršaj, niti zloupotreba položaja, niti nenamensko trošenje novca, odlučio sam da ne budem deo takvog javnog života, zbog čega podnosim neopozivu ostavku na funkcije", naveo je Kusturica.

Slavni reditelj je istovremeno podneo ostavku i na mesto predsednika Skijaškog saveza Srbije, a odlučio je i da, kako je rekao, "od države ne traži niti prima pomoć za organizaciju Filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“. Kusturica je naveo da iz Ministarstva kulture povlači molbu za dodelu sredstava za snimanje igranog filma „Ljubav i rat“.

Kako je objavio "Blic", protiv Kusturice je podneta prekršajna prijava jer je više puta izbegao raspisivanja tendera.

Revizor je utvrdio da Kusturica nije evidentirao da je Park Mokra gora dobio od Bezbednosno-informativne agencije dva teretna automobila. Upravi za javne nabavke nije dostavljao izveštaje o ugovorima niti je redovno popisivao imovinu.

U Parku prirode ne postoji ni analitička evidencija nekretnina, postrojenja i opreme, zbog čega revizor nije mogao da utvrdi visinu amortizacija. Utvrđeno je i da je iznos troškova telefona u 2011. bio veći za 761.000 dinara nego što je predviđeno, dok je na reklame potrošeno 558.000 više nego što je planirano.

U izjavi za medije Kusturica kaže:

"Posle osmogodišnjeg rada na realizaciji socijalno-ekološkog projekta, koji je započet u Mokroj Gori i Srbiji, vrlo teško doživljavam da se ogromni napori na realizaciji tog projekta svedu ili, preciznije rečeno, podignu na nivo odgovornosti kod sudije za prekršaje. Radnje, poput prolaska na ’žuto svetlo’, ili nevezivanje pojasa u automobilu, pretvaraju se javno u nekakvo ’delo’, navodno počinjeno, kojim se poništava moja socijalna aktivnost u Srbiji u poslednjih deset godina".

Doselio sam se u Srbiju 2002. godine, a posle snimanja filma ’Život je čudo’, zavoleo sam Srbiju kao da sam u njoj rođen. To je rezultiralo dobrom saradnjom najpre sa administracijom Vojislava Koštunice, a potom i Borisa Tadića. Kao rezultat te saradnje nastao je Park prirode ’Šargan - Mokra Gora’, zaštićeno prirodno dobro, kojim je, odlukom Vlade Republike Srbije, upravljalo vladino preduzeće Park prirode ’Mokra Gora’ d.o.o. Kao direktor tog preduzeća, zajedno sa zaposlenima, uspeo sam da zaštićeno prirodno dobro, pa i Srbiju, zaštitim od istraživanja i eksploatacije rude nikla.

Angažujući se, s druge strane, privatno, dakle - ne u ime države, ali u korist države Srbije, svakako, već šest godina organizator sam Filmskog i muzičkog festivala ’Kustendorf’ u Mokroj Gori, koji je postao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacije Srbije - u svetu.

Osim Drvengrada na Mećavniku, izgradio sam i skijalište na Iveru, koje je u potpunosti posvećeno mladim, perspektivnim skijašima Srbije, a ne komercijalnim sadržajima i gostima.

Sve to, tokom minulih deset godina, bilo je predmet raznih intriga, podmetanja, laži i javnih sumnjičenja.

U nedostatku motiva ili potrebe da sve to iznova dokazujem ili procesuiram, želim samo da kažem da u najnovijoj ’istrazi protiv nezakonitog trošenja sredstava iz budžeta’, a prema prekršajnoj prijavi koju je državni revizor podneo protiv mene i Parka prirode, nema tvrdnji da je budžetski novac proneveren ili trošen nenamenski, već da 890.000 dinara utrošenih na kupovinu građevinskog materijala - proceduralno nije utrošeno kako treba, kroz jednu javnu nabavku, a ne kroz 15 manjih računa tokom cele godine.

Osnovanost ove prekršajne prijave tek će utvrđivati sudija za prekršaje, kao i po osnovu ugovaranja revolving kredita za zarade zaposlenih (zbog kašnjenja budžetskih sredstava) - bez raspisivanja javne nabavke za kredit! Treća i poslednja sporna tačka po revizorskoj prijavi je - popis osnovnih sredstava koji je urađen bez odluke o formiranju popisne komisije i bez popisivanja dva polovna automobila dobijena na poklon. Revizoru su predočeni overeni ugovori o poklonu, kao i saobraćajne dozvole koje dokazuju da su vozila registrovana na Park prirode...“

I - to je sve - kaže Kusturica na kraju pisma, koje je svojeručno potpisao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

182 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: